Unde va fi noul sediu al Procuraturii Anticorupție

Publicat:

Unde va fi noul sediu al Procuraturii Anticorupție

Autoritățile au identificat sediul pentru Procuratura Anticorupție. Este vorba despre fosta clădire al Procuraturii Generale, de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, acolo unde în prezent activează Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

„La 28 iunie 2024, Ministerul Justiției a informat Procurorul General că „Guvernul Republicii Moldova a agreat, cu instituțiile corespunzătoare, transferul clădirii din mun. Chișinău, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26 pentru sediul Procuraturii Anticorupție”. Astfel, informează Ministerul Justiției, că până la data de 12 iulie 2024, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) s-au angajat să prezinte un plan detaliat de transfer. Corespunzător, Ministerul Justiție a solicitat un plan detaliat de transfer al Procuraturii Anticorupție în sediul pe adresa str. Bănulescu-Bodoni, 26, potrivit unimedia.info.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ca urmare, la 5 iulie 2024, Procuratura Anticorupție a transmis către Procuratura Generală un plan detaliat privind modalitățile de transfer a personalului, bunurilor, arhivei, dosarelor și altor materiale din actuala locație, clădirea Centrului Național Anticorupție, în noua locație în care se află ANI și SPCSB, plan ce a fost adus la cunoștință Ministerului Justiției la 9 iulie 2024.

Parlamentul a votat în 2016 și în august 2023, legi care prevăd că, Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu. Lupta împotriva corupției și fortificarea sistemului de justiție este o prioritate națională și o condiție obligatorie în calea spre Uniunea Europeană. Fără asigurarea unui sediu corespunzător în termeni cât mai restrânși, riscăm să fie blocată toată activitatea Procuraturii Anticorupție, întrucât, conform modificărilor legislative recente, suportul operativ pe dosare de corupție de nivel înalt trebuie asigurate de Procuratura Anticorupție, care nu deține suficient spațiu să angajeze peste 50 de ofițeri și alți funcționari publici pentru activitatea și obligația dată în competența sa și anume lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel și a proteja fondurile europene ce vor fi acordare Republicii Moldova în contextul aderării la UE”, comunică PA.

Despre faptul că autoritățile au identificat sediul pentru Procuratura Anticorupție a anunțat și președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Din câte știu eu, este o instituție pe care o vor ruga frumos să plece”, a spus speakerul.

Tot atunci, Procuratura Anticorupție a afirmat că nu a fost informată despre identificarea unui nou sediu pentru instituție.

Aterior, Procuratura Anticorupție a vrut clădirea fostei Universități din Tiraspol pentru noul sediu. Potrivit instituției, clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată „ca fiind ideală pentru PA”.

Colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi”.

La rândul său, primarul capitalei, Ion Ceban, s-a arătat indignat, după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că vrea clădirea fostei Universități din Tiraspol pentru noul sediu. „Luați labele galbene de pe școli, grădinițe, universități, spitale”, a scris edilul pe pagina de Facebook.

La începutul lunii februarie, savanții AȘM acuzau Procuratura Anticorupție că „vrea să pună mâna pe sediul Academiei de Științe”. „Tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm. A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie, a ne smulge din rădăcinile culturale și a submina viitorul cercetării științifice”, a declarat academicianul Gheorghe Duca.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat de înțeles că este de partea PA în scandalul cu clădirea AȘM. „Sunt spații nefolosite, oriunde, și Parlamentul dacă ar avea un spațiu nefolosit, el trebuie valorificat, oferit în chirie, dat, pentru că altfel acel spațiu degradează și noi pur și simplu încălzim pereți și aerul în acea încăpere. Probabil dânșii au mai multe detalii, probabil Agenția Proprietății Publice a oferit mai multe locații. Să analizeze, să vadă care e cea mai optimală, cea mai reușită și să umplem acele spații cu activitate, acesta e sensul. În rest, să iei clădiri și să le încălzești e neserios, ineficient și nu aduce nicio valoare adăugată”, a declarat Grosu.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, crede că „următoarea solicitare pentru sediul nou al Procuraturii Anticorupție trebuie să fie Spitalul Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni și nu Universitatea Creangă sau Academia de Științe”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 11 august în Istorie 11 august este a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei...

Horoscop 11 august 2024

Horoscop 11 august 2024 Astrologii vin cu veşti bune pentru unele zodii, fie că este vorba de succes în relaţie şi pe plan profesional, noroc...

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei

Un nou biomaterial ar putea înlocui cartilajul uzat din cauza artritei Un biomaterial dezvoltat recent ar putea ajuta la tratarea artritei reumatoide conducând la creşterea...

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată Un episod de albire masivă a peste 50 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.