X

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

UNESCO a retras cel mai mare parc natural din Senegal de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a retras miercuri cel mai mare parc natural din Senegal, Niokolo-Koba, de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, în urma “eforturilor încurajatoare” ale autorităţilor de a conserva această rezervaţie mondială a biosferei, care se confrunta cu o serie de ameninţări, relatează AFP.

Situat în regiunea Tambacounda (sud-est) şi acoperind o suprafaţă de 913.000 de hectare, Niokolo-Koba a fost declarat sit în pericol în 2007 de către UNESCO, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Parcul adăposteşte păduri-galerii, savane şi o faună alcătuită din elan de Derby (cea mai mare dintre antilope), cimpanzei, lei, leoparzi, elefanţi şi numeroase păsări şi reptile.

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit în această perioadă la New Delhi, “a decis miercuri să retragă Parcul Naţional Niokolo-Koba de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, având în vedere eforturile încurajatoare depuse (de Senegal) şi îmbunătăţirea stării de conservare a acestui sit natural”, se arată într-un comunicat al organizaţiei ONU.

Niokolo-Koba, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981, s-a confruntat cu o serie de ameninţări în ultimii ani.

“Împuţinarea faunei, braconajul, exploatarea bazaltului şi alte activităţi umane au ameninţat valoarea sa universală excepţională şi au determinat Comitetul Patrimoniului Mondial” să îl înscrie pe lista siturilor aflate în pericol, în 2007, a precizat UNESCO.

“Această decizie a permis Senegalului să definească şi să pună în aplicare un plan de acţiune ambiţios, cu sprijinul UNESCO şi al comunităţii internaţionale, care, în ultimii şapte ani, s-a tradus printr-o îmbunătăţire semnificativă a stării de conservare a parcului”, a precizat organizaţia.

Pentru a îmbunătăţi conservarea sitului, “monitorizarea speciilor emblematice a fost considerabil intensificată şi au fost alocate resurse considerabile supravegherii (sitului) pentru combaterea braconajului şi a exploatării ilegale a aurului, precum şi pentru o mai bună organizare a transhumanţei animalelor”, a notat organizaţia.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

De asemenea, “un dispozitiv de control al poluării miniere a fost instalat, odată cu echipamente de analiză a apei şi a solului”. În plus, au fost luate măsuri împotriva unei specii invazive, Mimosa pigra.

Parcul Niokolo-Koba a fost mult timp evitat de fauna sălbatică, însă elefanţii se întorc acum acolo, ceea ce nu se întâmplă neapărat cu alte specii, cum ar fi câinele sălbatic african (lycaon), care trăieşte în regiune, potrivit UNESCO.

Tags: UNESCO
Diverse