UNESCO doreşte să se angajeze în reconcilierea intercoreeană prin proiecte concrete

Publicat:

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a propus marţi mai multe proiecte, în special în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului şi în legătură cu zona demilitarizată (DMZ) din Coreea, pentru a consolida reconcilierea intercoreeană, informează France Presse, potrivit Agerpres.

“UNESCO doreşte să se angajeze pentru a sprijini eforturile de reconciliere intercoreeană prin proiecte concrete”, a declarat dna Azoulay după o întâlnire cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Paris.


Citește și : Premierul armean demisionează pentru a fi convocate alegeri anticipate

Aceste proiecte au primit “acordul deplin” al preşedintelui Moon, potrivit anturajului doamnei Azoulay. Ele ar urma să fie prezentate Coreii de Nord, iar în cazul unui acord ar putea fi puse rapid în aplicare.

UNESCO sugerează mai ales candidaturi comune ale celor două ţări pentru patrimoniul mondial, în special imaterial, de la tradiţii populare la sport, precum lupta coreeană.

O zonă de biosferă ar putea fi creată şi în DMZ, “no man’s land”, cu o lăţime de 4 km şi o lungime de 248 km, de-a lungul frontierei intercoreene, unde natura şi-a redobândit drepturile în mai multe decenii de Război Rece.

Zona, în care se găsesc multe specii de animale şi plante, adesea rare şi endemice, este ameninţată de dezvoltarea economică şi de perspectiva păcii în peninsulă. Securizată de un zid de sârmă ghimpată, un covor de mine şi mii de soldaţi de ambele părţi, ea se numeşte în mod paradoxal “zonă demilitarizată” (DMZ).

Citește și : Maria Zaharova: Moscova nu va susţine pe nimeni la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova

De asemenea, se va lucra la redactarea unui dicţionar etimologic coreean, “care reuneşte limba coreeană din Nord şi Sud”, diferenţiată puţin în ultimii 70 de ani, potrivit dnei Azoulay.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.