UNESCO încheie înscrierile din acest an pe Lista Patrimoniului Mondial cu 26 de noi situri adăugate

Publicat:

UNESCO încheie înscrierile din acest an pe Lista Patrimoniului Mondial cu 26 de noi situri adăugate

Comitetul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a încheiat sâmbătă înscrierea de noi situri pe Lista Patrimoniului Mondial, după ce în ultimele două zile au fost adăugate 26 de situri, printre care Via Appia din Italia şi situri asociate cu Nelson Mandela, în Africa de Sud, relatează agenţia EFE.

În cadrul celei de-a 46-a reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, desfăşurată la New Delhi, India, a fost votată sâmbătă adăugarea a 13 noi situri pe Listă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Via Appia, unul dintre principalele drumuri din Roma Antică, a fost unul dintre cele 13 situri înscrise sâmbătă, după ce Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) a remarcat că acesta “ilustrează istoria dezvoltării Imperiului Roman”.

Construit la sfârşitul secolului al IV-lea î.e.n., drumul, din care unele secţiuni au rezistat până în prezent, lega Roma de oraşul strategic Brindisi din sud-estul Italiei, cel mai important port de la Marea Mediterană şi punctul de plecare al expansiunii romane peste mări.

Locuri asociate cu memoria lui Nelson Mandela au primit undă verde pentru statutul de sit în înscris în Patrimoniul Mondial în cadrul reuniunii anuale a UNESCO, în urma unor dezbateri intense între statele membre.

“Felicit Africa de Sud pentru înscrierea acestor locuri ale memoriei, care stau mărturie nu numai a luptei împotriva apartheidului, ci şi a contribuţiei lui Nelson Mandela la libertate, drepturile omului şi pace, în numele nostru, al tuturor”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Din România, ansamblul monumental “Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi “Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De asemenea, în cadrul reuniunii s-a decis înscrierea Axei Centrale a Beijingului, deşi cu o atenţionare din cauza “presiunilor de dezvoltare” cu care se confruntă unele secţiuni ale acesteia.

Alte ţări care şi-au văzut aprobată cererea de înscriere a unor noi situri au fost Malaezia, cu sistemul de peşteri din Parcul Naţional Niah, Germania – complexul rezidenţial Schwering, şi Arabia Saudită, cu situl arheologic Al-Faw.

Japonia, Thailanda, Rusia, Kenya şi Iran au primit, de asemenea, confirmarea includerii unor noi situri recunoscute pe Lista UNESCO.

Cele 13 înscrieri de sâmbătă se alătură altor 13 aprobate în ziua precedentă de Comitet, printre care Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas, sau Parcul Naţional Lencois Maranhenses Brazilia.

China a fost ţara cu cele mai multe situri înscrise în acest an, după ce comitetul a aprobat includerea rezervaţiilor de păsări migratoare din Marea Galbenă şi coasta Golfului Bohai, precum şi a deşertului Badain Jaran, al treilea ca mărime din ţară.

Astfel, China a devenit ţara cu al doilea cel mai mare număr de situri înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial, cu 59, cu unul mai puţin comparativ cu Italia.

În cadrul acestor deliberări, UNESCO a decis, de asemenea, retragerea celui mai mare parc natural din Senegal, Niokolo-Koba, de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, în urma “eforturilor încurajatoare” ale autorităţilor de a conserva această rezervaţie mondială a biosferei, care se confrunta cu o serie de ameninţări.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

După o zi de odihnă, duminică, Comitetul se va reuni din nou, luni, pentru a discuta pe tema unor detalii tehnice cu privire la unele proprietăţi aflate deja pe Lista Patrimoniului Mondial.

Reuniunea anuală se va încheia la 31 iulie.

Până în prezent, Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris 1.222 de situri din 168 de ţări pe Lista Patrimoniului Mondial, printre care Taj Mahal din India, monumentele din Piazza del Duomo din Pisa, Italia, sau grupul de proprietăţi eclectice construite de arhitectul Antoni Gaudi în Barcelona, Spania.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie

Armata informatică a Ucrainei, o premieră mondială și un model pentru viitoarele războaie Armata informatică a Ucrainei, o „premieră mondială” în războiul cibernetic, dar reprezintă...

Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii

Viziunea Kamalei Harris pentru economia SUA: focus pe americanii cu venituri mici și medii În prima sa săptămână de campanie electorală, Kamala Harris nu a...

Un nou caz șocant în România – Cadavrul unui bărbat dat dispărut, găsit îngropat în curtea nașului său

Un nou caz șocant în România - Cadavrul unui bărbat dat dispărut, găsit îngropat în curtea nașului său Un bărbat dat dispărut de fiica sa...

Datele personale sensibile ale sportivilor israelieni care participă la JO de la Paris, divulgate în social media

Datele personale sensibile ale sportivilor israelieni care participă la JO de la Paris, divulgate în social media Datele personale sensibile ale sportivilor israelieni care participă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.