UNESCO promite un ‘ajutor considerabil’ pentru educaţie şi cultură consacrată Libanului

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) va organiza două conferinţe internaţionale în vederea asigurării unei finanţări ”considerabile” dedicate şcolilor şi patrimoniului cultural din Beirut, devastate de o explozie gigantică produsă pe 4 august, a anunţat joi, în capitala libaneză, directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, relatează AFP , potrivit agerpres.

“Prima, în viitorul apropiat, va fi o reuniune a Coaliţiei mondiale pentru educaţie consacrată Libanului”, a declarat Azoulay, în cursul unei vizite în cartierele sinistrate din capitala libaneză, în special la o şcoală grav avariată de explozia devastatoare.


Citește și : Trump va accepta nominalizarea drept candidat al republicanilor pentru un nou mandat prezidenţial

“Există un grup de parteneri pe care i-am reunit cu ocazia pandemiei de COVID -19 pentru a ajuta educaţia la distanţă (…) Trebuie ca ţara să fie mai pregătită pentru această problemă”, a adăugat ea.

Conform UNESCO, aproximativ 160 de şcoli au fost distruse sau deteriorate de explozie, care s-a soldat cu peste 180 de morţi şi a devastat cartiere întregi din Beirut.

Directoarea UNESCO a declarat că cel puţin 85.000 de copii au fost afectaţi direct de distrugerile cauzate de explozie.

Cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, explozia a dat o nouă lovitură sistemului de învăţământ libanez, lovit dur în acest an de o criză economică fără precedent, amplificată de pandemia de noul coronavirus.

Potrivit unei evaluări preliminare, reconstrucţia şcolilor deteriorate va necesita un buget de 22 de milioane de dolari (18,5 milioane de euro), a mai spus Audrey Azoulay.

O a doua conferinţă va fi, de asemenea, organizată, probabil la sfârşitul lunii septembrie, pentru a strânge fonduri în beneficiul patrimoniului arhitectural al Beirutului şi al lumii culturale.

Citește și : Jens Stoltenberg îi cere Rusiei să nu se amestece în Belarus

Obiectivul este ”mobilizarea finanţărilor internaţionale pentru cultură, care de multe ori în operaţiunile de reconstrucţie nu vin decât după aceea”.

”Dar acest lucru trebuie să se întâmple acum, există enorm de multe (…) clădiri istorice distruse sau deteriorate”, care necesită mobilizarea unor ”mijloace considerabile”, a subliniat directoarea UNESCO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări

Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează o expoziție tematică care își propune să elucideze adevărul istoric despre fenomenul...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie 6 iulie este a 187-a zi a calendarului gregorian și a 188-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile zilei de...

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.