UNESCO reaminteşte că SUA au semnat convenţii care protejează siturile culturale

Publicat:

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a reamintit luni că SUA au ratificat două convenţii care protejează bunurile culturale în caz de conflict, după ameninţări ale lui Donald Trump că armata SUA ar putea viza situri culturale iraniene, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, că are în vedere 52 de situri “foarte importante pentru Iran şi cultura iraniană” dacă Teheranul va reacţiona militar pentru a răzbuna uciderea unuia dintre principalii săi comandanţi, Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei.


Citește și : Trump voia să distrugă axa pro-Iran asasinându-l pe Soleimani, dar a întărit-o (experţi)

Cifra 52 corespunde numărului americanilor care au fost luaţi ostatici timp de peste un an începând de la sfârşitul lui 1979 la ambasada SUA din Teheran.

Cu prilejul unei întâlniri cu ambasadorul iranian Ahmad Jalali, Audrey Azoulay a subliniat că SUA şi Iran au “ratificat cele două convenţii” – în 1954 şi 1972 – privind protecţia bunurilor culturale şi a patrimoniului mondial, potrivit unui comunicat al UNESCO.

“Convenţia din 1972 prevede în special că fiecare dintre statele părţi ‘se angajează să nu ia în mod deliberat nicio măsură susceptibilă să afecteze direct sau indirect patrimoniul cultural şi natural care este situat pe teritoriul altor state părţi la această convenţie’ “, subliniază UNESCO.

Directoarea generală “a reamintit de asemenea termenii rezoluţiei Consiliului de Securitate 2347 adoptate în unanimitate în 2017, care condamnă actele de distrugere a patrimoniului cultural”, adaugă comunicatul.

Citește și : Patriarhul rus Kirill i-a felicitat pe creştinii ortodocşi de rit vechi cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun

Ameninţările lui Donald Trump au provocat reacţii de indignare inclusiv în SUA, unde experţi juridici, foşti diplomaţi şi membri ai opoziţiei democrate au invocat convenţii internaţionale şi legea americană pentru a denunţa perspectiva unor “crime de război”.

Iranul are pe teritoriul său circa 20 de situri introduse în patrimoniul mondial de UNESCO, printre care oraşul Bam sau bazarul vechi din Tabriz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări

Biblioteca Națională găzduiește o expoziție despre deportări Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează o expoziție tematică care își propune să elucideze adevărul istoric despre fenomenul...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie 6 iulie este a 187-a zi a calendarului gregorian și a 188-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile zilei de...

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.