UNESCO va furniza jurnaliștilor din Ucraina un prim lot de 125 de căşti de protecţie şi veste antiglonţ

Publicat:

UNESCO va furniza un prim lot de 125 de căşti de protecţie şi veste antiglonţ conţinând sigla “presă”, pentru ca “un număr maxim posibil de jurnalişti care lucrează în Ucraina să deţină acest echipament vital”, au anunţat marţi reprezentanţii acestei organizaţii în cadrul măsurilor de urgenţă adoptate pentru protejarea jurnaliştilor care acoperă din punct de vedere mediatic conflictul din această ţară, informează AFP, potrivit agerpres

De la începutul războiului din Ucraina, cinci jurnalişti – trei ucraineni, un franco-irlandez şi un american – au fost ucişi.


Citește și : ONU cere Belarusului să elibereze 1.000 de deţinuţi politici

“În fiecare zi, jurnaliştii şi toţi profesioniştii mass-media îşi riscă vieţile în Ucraina pentru a informa populaţia locală şi lumea întreagă despre realitatea acestui război”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, într-un comunicat ce a fost publicat joi.

“Mii de jurnalişti lucrează pe teren în Ucraina, adeseori fără echipament de protecţie sau fără instruirea necesară. Este în special cazul jurnaliştilor ucraineni, în trecut dedicaţi ştirilor locale şi care au devenit astăzi corespondenţi de război fără să fie pregătiţi în faţa riscurilor la care se expun”, precizează comunicatul publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

UNESCO a anunţat că “va furniza un prim lot de 125 de kituri de echipamente de protecţie individuală (EPI), compuse din veste antiglonţ cu sigla ‘presă’ şi căşti de protecţie”.

“Precedentele experienţe jurnalistice din zone de război au dovedit acest lucru: deţinerea unui EPI de calitate poate salva vieţi. De aceea, UNESCO va colabora cu partenerii săi pentru ca un număr maxim posibil dintre jurnaliştii care lucrează în Ucraina să aibă acest echipament vital”, a explicat Audrey Azoulay.

Kiturile vor fi distribuite jurnaliştilor prin intermediul ONG-ului Reporters sans Frontieres (RSF), prin Centrul pentru Libertatea Presei din Liov, precum şi prin intermediul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), “începând de săptămâna viitoare”.

O altă măsură luată de UNESCO: instruirea pentru a lucra într-o zonă de război. “UNESCO traduce în ucraineană şi pune la dispoziţie în mai multe alte limbi manualele sale de formare profesională a jurnaliştilor în ‘medii ostile’, concepute în colaborare cu RSF”, precizează acelaşi comunicat.

Organizaţia din cadrul ONU va organiza şi “cursuri de instruire practică online”, dedicate mediilor ostile şi traumelor psihologice, în parteneriat cu FIJ şi RSF.

Citește și : O altă ţară baltică cere crearea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei

UNESCO va cofinanţa o linie de telefon cu număr special creată de Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina, o finanţare ce va permite “ca anumiţi profesionişti să poată fi contactaţi 24 de ore din 24 de către jurnaliştii aflaţi pe teren”.

UNESCO lucrează în prezent cu FIJ “pentru relocarea celor două federaţii ale jurnaliştilor ucraineni în birouri din Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina”, pentru ca aceste federaţii “să poată să aducă în continuare un sprijin practic tuturor jurnaliştilor din Ucraina şi celor care au fugit în ţările vecine”, a detaliat acelaşi comunicat de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

VIDEO – Campania electorală care a înfuriat Kievul: ‘Spune nu războiului – Alege pacea’

VIDEO - Campania electorală care a înfuriat Kievul: 'Spune nu războiului – Alege pacea' Ministerul ucrainean de Externe a condamnat joi o serie de reclame...

Blinken cere Chinei să pună capăt ‘alimentării maşinii de război ruse’ în Ucraina

Blinken cere Chinei să pună capăt 'alimentării maşinii de război ruse' în Ucraina Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.