X

Ungaria a scos cu forța din țară 11 migranți afgani

Autorităţile ungare au forţat 11 afgani să treacă frontiera în Serbia după ce le-au fost respinse cererile de azil, a indicat Comitetul Helsinki din Ungaria, transmite joi Reuters, potrivit agerpres.

Deportarea altor cinci afgani, membri ai aceleiaşi familii, a fost suspendată temporar în urma unui apel către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, înaintat de Comitetul Helsinki din Ungaria, a precizat acesta.

Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a atras atenţia că acţiunea Ungariei de a forţa cele două familii să părăsească ţara constituie ‘o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi european’.

Potrivit legii ungare, cererile de azil înaintate de cetăţenii unor state considerate de Budapesta ca sigure sunt respinse, a precizat agenţia ONU, notând că acest caz scoate în relief ‘îngrijorări profunde’ în ce priveşte această practică.

Oficiul Ungar pentru Imigraţie şi Azil (IAO) a declarat că măsurile au fost parte a unei operaţiuni comune cu Frontex, în cadrul căreia 39 de persoane au fost expulzate pe calea aerului în Afganistan.

Potrivit Comitetului Helsinki, operaţiunea ungară a vizat trei familii afgane. Două familii, din care făcea parte şi o femeie însărcinată, au fost mutate în Serbia peste noapte.

‘Aceşti oameni au fost puşi într-o situaţie imposibilă. Fie să revină la Kabul, fie să treacă înapoi în Serbia, în mijlocul pustietăţii, în plină noapte’, a explicat Andras Lederer, de la Comitetul Helsinki din Ungaria.

El a precizat că familia de cinci persoane este reţinută într-o zonă de tranzit, în aşteptarea unui răspuns la cazul lor.

Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

Conform IAO, 11 persoane au ales să plece în Serbia. Autorităţile sârbe le oferiseră familiilor găzduire într-un centru de primire, a indicat UNHCR.

IAO a mai arătat că, înainte de a ajunge în Ungaria, solicitanţii de azil au trecut prin mai multe ţări, inclusiv printr-un stat membru al Uniunii Europene, unde au avut acces la asistenţă medicală şi de altă natură.

UNHCR a precizat că a recomandat Frontex să se abţină de la a sprijini Ungaria în punerea în aplicare a deciziilor de expulzare care nu sunt conforme cu dreptul internaţional şi legislaţia Uniunii Europene. 

Tags: afganiAndras LedererComitetul HelsinkiCurtea Europeană a Drepturilor OmuluiFrontexÎnaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR)Oficiul Ungar pentru Imigraţie şi Azil (IAOserbiaUngaria
Categorii: Diaspora