Ungaria adoptă un memorandum prin care cere NATO o nouă politică faţă de Ucraina, pentru protejarea minorităților

Publicat:

Guvernul ungar a adoptat marţi un memorandum prin care cere NATO adoptarea unei noi politici faţă de Ucraina, care să-i protejeze pe etnicii ungari din Transcarpatia, document ce va fi trimis prim-miniştrilor din toate statele membre ale Alianţei şi secretarului general al NATO, informează MTI, potrivit agerpres.

Guvernul de la Budapesta afirmă că, în pofida nivelului fără precedent al sprijinului politic şi asistenţei financiare acordate de NATO, Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială şi un mare număr de state, Kievul pare lipsit de voinţa politică şi capacitatea de a pune în aplicare programele de reforme fundamentale cerute de donatorii internaţionali, în domeniile economic, politic şi social.


Citește și : Amnesty International anchetează crimele comise de ARSA în Myanmar

‘Lipsa de progrese în domenii cheie de reformă şi asaltul continuu asupra drepturilor minorităţilor au condus la un nivel periculos de instabilitate. Eşecul de a implementa adecvat o agendă credibilă de modernizare, aliniată cu angajamentele internaţionale şi criteriile la care Ucraina a convenit anterior, înseamnă că ţara, deja fragilă, devine tot mai vulnerabilă la presiuni interne şi externe’, susţine guvernul ungar.

‘Ucraina a ajuns să constituie o provocare de securitate pentru vecinii săi, printre care Ungaria’, adaugă Budapesta.

Potrivit acesteia, Ucraina ignoră din nou o serie de obligaţii şi angajamente internaţionale, introducând constant legi menite să restrângă drepturile minorităţilor.

Executivul ungar citează ca exemplu legea ucraineană a educaţiei, subliniind că aceasta încalcă prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, Convenţiei-cadru a Consiliului Europei pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Acordului de Asociere UE-Ucraina şi Programului Naţional Anual (de cooperare între Ucraina şi) NATO 2017.

‘Guvernul ungar şi-a exprimat în mod repetat preocupările legate de Articolul 7 din noua Lege a educaţiei care restrânge sever şansele de a învăţa şi a primi educaţie în limbile minorităţilor. Ucraina nu a reuşit să poarte consultări aprofundate cu reprezentanţi ai minorităţilor înainte de adoptarea legii şi, până la această oră, guvernul ungar nu a răspuns în mod constructiv la propunerile Ungariei de ajungere la o înţelegere’, mai spune Budapesta.

‘În pofida promisiunilor care afirmă altceva, guvernul ucrainean a început să implementeze legislaţia discriminatorie cu efect imediat’, afirmă guvernul ungar, arătând că statul ucrainean a ajuns să nu mai deţină capacitatea de a-şi îndeplini îndatoririle fundamentale.

În memorandum, Budapesta susţine că politica actuală a NATO referitoare la Ucraina nu a adus rezultatele dorite. Astfel, de pildă, Kievul şi-a mutat înapoi trupe la graniţa cu NATO după ce le retrăsese în urmă cu trei ani, toate acestea semnalând că ‘Ucraina nu este capabilă să se conformeze obligaţiilor sale faţă de diferite organizaţii internaţionale’.

Budapesta consideră că, pentru menţinerea procesului de integrare în NATO a Ucrainei, este imperativ ca acest stat să-şi respecte toate obligaţiile asumate prin programul naţional anual de cooperare, printre care obligaţia de protejare a drepturilor minorităţilor.

Legile care au fost sau urmează să fie adoptate de parlamentul de la Kiev contravin angajamentelor asumate anterior de Ucraina faţă de Alianţă, spune guvernul ungar, arătând că, mai mult, aceste legi afectează în mod direct drepturile şi interesele cetăţenilor şi grupurilor minorităţilor aparţinând altor state membre NATO.

Citește și : Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

‘De aceea, pentru a menţine procesul de integrare în NATO a Ucrainei, propunem ca guvernul ucrainean să garanteze că grupurile minorităţilor care aparţin statelor membre NATO sunt exceptate de la implementarea legilor care restrâng drepturile minorităţilor naţionale. Chiar dacă această soluţie nu respectă, desigur, cerinţa de nediscriminare, ea oferă totuşi o oportunitate de a menţine Ucraina pe drumul integrării în NATO. În caz contrar, credibilitatea procesului de integrare a Ucrainei devine foarte problematică’, susţine documentul guvernului de la Budapesta.

‘Pentru a proteja stabilitatea în vecinătatea noastră estică imediată, NATO trebuie să-şi adapteze politica faţă de Ucraina la aceste noi circumstanţe’, arată memorandumul executivului ungar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.