X

Ungaria consideră nefondată procedura de infringement lansată de CE împotriva legii privind transparenţa organizaţiilor neguvernamentale

Guvernul de la Budapesta consideră nefondată procedura de infringement lansată de Comisia Europeană împotriva legii ungare privind transparenţa organizaţiilor neguvernamentale, se arată în răspunsul oficial remis marţi executivului european, transmite MTI, potrivit agerpres .

Legea ungară în cauză le cere ONG-urilor să declare sprijinul financiar în sumă mai mare de 7,2 milioane de forinţi (circa 23.000 euro) pe an primit de la donatori din afara ţării şi să specifice numele şi reşedinţa donatorilor străini cu contribuţii de peste 500.000 de forinţi, a explicat într-o conferinţă de presă secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Pal Volner.

Această lege nu a încălcat nicio reglementare a Uniunii Europene sau internaţională, a subliniat el.

Potrivit oficialului ungar, Comisia Europeană a scurtat termenul obişnuit de două luni în care Ungariei i se cere să răspundă la întrebările sale privind legea transparenţei ONG-urilor, mecanismul de relocare a migranţilor şi legea învăţământului superior, în legătură cu care această ţară este vizată de infringement.

Citește și : Premierul libanez Saad Hariri și-a retras DEMISIA

Volner a mai spus că preşedintele CE Jean Claude Juncker şi vicepreşedintele Frans Timmermans s-au întâlnit amândoi la Bruxelles cu finanţistul american George Soros, iar Timmermans a discutat despre procedurile de infringement şi cu politicianul Andras Fekete Gyor, liderul mişcării Momentum, “un partiduleţ despre care putem spune cu uşurinţă că e anarhist”.

Secretarul de stat ungar a adăugat şi că speculaţiile în sensul că guvernul ungar vrea să urmeze exemplul Rusiei în ce priveşte înregistrarea presei finanţate din afară ca ‘agenţi străini’ sunt false. “Ungaria urmează exemple occidentale, nu ruseşti”, a insistat Volner.

Tags: budapestacomisia europeanaconferinţă de presăLegea ungarăONGPal Volnertransparenta
Categorii: Diaspora