X

Ungaria critică PROSTIA Suediei în privinţa Turciei

Ungaria a calificat marţi atitudinea Suediei drept “stupidă”, după ce un activist de extremă-dreapta a ars un exemplar din Coran la Stockholm, incident care a determinat Ankara sa blocheze aderarea ţării nordice la NATO, scrie AFP, potrivit agerpres.

Profanarea unei cărţi religioase este “inacceptabilă”, a reacţionat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Citeşte şi: Ucraina insistă să adere la Uniunea Europeană – Black News

Iar a insista asupra libertăţii de exprimare, aşa cum a făcut premierul suedez, Ulf Kristersson, pentru a justifica autorizarea demonstraţiei, este “stupidă”, a afirmat el.

“Dacă o ţară doreşte să adere la NATO şi încearcă să obţină sprijinul Turciei, atunci probabil că ar trebui să fie puţin mai atentă”, a apreciat responsabilul ungar.

În urma invaziei ruseşti a Ucrainei, Finlanda şi Suedia au prezentat o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară.

Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Deja acuzată că găzduieşte “terorişti” kurzi, Suedia se află într-un impas pentru a obţine unda verde din partea Ankarei după o serie de manifestaţii anti-turce la Stockholm şi arderea unui Coran.

În ce o priveşte, Budapesta susţine că “nu are obiecţii” la aderarea celor două ţări.

“Avem o poziţie clară”, a subliniat Szijjarto. “Susţinem extinderea NATO, iar când parlamentul se va întruni din nou în februarie, problema va fi pe ordinea de zi şi o vom rezolva rapid”, a promis el.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui blocaj legislativ, iar opoziţia acuză guvernul că tergiversează lucrurile.

Citeşte şi: Nayib Bukele a inaugurat ‘cea mai mare închisoare din America’ – Black News

Premierul naţionalist Viktor Orban, un aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, întreţine, de asemenea, o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina.

Dacă a condamnat ofensiva rusă, el susţine Kievul doar cu jumătate de gură, spre deosebire de partenerii săi din UE, şi continuă să menţină strânse legături energetice cu Moscova. 

Tags: budapestacoranMevlut CavusogluNATOPéter SzijjartoRecep Tayyip ErdoganSuediaturciaUlf KristerssonUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora