Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană

Publicat:

Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană

Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană pentru a-i rambursa costurile presupuse de protejarea frontierei externe a Uniunii Europene, estimate de Budapesta la 2 miliarde de euro, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmit Reuters şi MTI, potrivit stiripesurse.ro.

Vezi şi: Cine-l mai înţelege pe Biden? VIDEO – Şi-a pus o şapcă ”Trump 2024”şi tot Internetul râde de el – Stiripesurse.md


În 2015, premierul naţionalist ungar a închis o rută majoră de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanţi de azil, ceea ce i-a întărit susţinerea pe plan intern, dar i-a atras ample critici din partea multor alte state aliate din UE, aminteşte Reuters.

Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană

“Suntem gata să dăm în judecată Comisia Europeană, după ce a rambursat parţial sau total costurile suportate de alte state membre pentru protejarea graniţelor Schengen”, a afirmat Gergely Gulyas la o conferinţă de presă.

Şeful de cabinet al lui Orban a subliniat că “Ungaria a cheltuit două miliarde de euro pentru protejarea frontierei Schengen în ultimii ani fără a primi nicio contribuţie semnificativă din partea UE”.

Guvernul ungar l-a mandatat pe ministrul afacerilor europene, Janos Boka, să negocieze cu Comisia Europeană în legătură cu o decizie împotriva Ungariei legat de politica sa de migraţie şi a stabilit linii care “nu pot şi nu vor fi traversate” în cursul negocierilor cu UE”, a menţionat şeful de cabinet al lui Orban.

Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană

“Una din aceste linii roşii este decizia exprimată de poporul ungar la un referendum. Nimeni nu se poate stabili în Ungaria împotriva voinţei poporului ungar”, a punctat acesta, adăugând că guvernul ungar va continua să apere graniţele de migranţi ilegali şi le va oferi transport dus până la Bruxelles celor care primesc azil.

Oficialul ungar a făcut aceste remarci într-un context în care luni Germania a anunţat introducerea controalelor pe ansamblul frontierei sale în vederea combaterii imigraţiei ilegale, redevenită o temă politică majoră pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz în faţa ascensiunii extremei drepte. Controalele la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos, Belgia şi Danemarca vor fi instituite pentru şase luni începând cu 16 septembrie. Acestea se vor adăuga controalelor deja instituite la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria şi Elveţia.

Ungaria este pregătită să dea în judecată Comisia Europeană

Potrivit lui Gulyas, decizia de luni a Berlinului înseamnă că Germania distruge spaţiul de liberă circulaţie din UE.

“Mai întâi l-a distrus pentru că nu a făcut ca statele membre ale UE să apere în mod eficient frontiera externă, iar acum prin impunerea de controale la frontierele interne”, a explicat el.

“Observăm că în Europa au loc schimbări”, a adăugat Gulyas. “În 2015 premierul ungar a fost primul care a spus clar că, dacă UE nu întăreşte legislaţia comunitară şi Acordul Schengen (…), atunci Schengen se va prăbuşi”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România va cere UE compensații pentru diferențe semnificative de preț la energie, între vest și est

România va cere UE compensații pentru diferențe semnificative de preț la energie, între vest și est România va solicita compensații consiliului de miniștri, la nivel european,...

Averea nejustificată a lui Sergiu Osoianu: ANI identifică discrepanțe de peste 622.000 de lei

Averea nejustificată a lui Sergiu Osoianu: ANI identifică discrepanțe de peste 622.000 de lei Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit că președintele interimar al...

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, va întreprinde o vizită în Moldova

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, va întreprinde o vizită în Moldova Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden, va întreprinde o vizită în Republica Moldova,...

Maia Sandu, pe locul doi în buletinul de vot la alegerile prezidențiale

Maia Sandu, pe locul doi în buletinul de vot la alegerile prezidențiale Comisia Electorală Centrală a înregistrat oficial candidatura Maiei Sandu, liderul Partidului Acțiune și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.