Ungaria face publice contractele pentru vaccinuri și provoacă UE să facă la fel

Publicat:

Guvernul Ungariei va face publice în termen de o zi contractele sale pentru achiziţionarea de vaccinuri rusesc Sputnik V şi chinezesc Sinopharm, şi îndeamnă Uniunea Europeană (UE) să permită la rândul său publicarea contractelor încheiate de Comisia Europeană, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, informează MTI, potrivit agerpres.

Bruxellesul a “interzis” publicarea acelor contracte, a spus Gulyas în timpul unei conferinţe de presă. Şeful de cabinet al lui Viktor Orban a adăugat că i-a solicitat “comisarului responsabil” să le permită statelor membre să facă publice şi contractele UE pentru achiziţia de vaccinuri.


Citește și: Peste 2.000 de brazilieni au fost răpuși de covid în ultimele 24 de ore

În ceea ce priveşte programul de vaccinare al Ungariei, Gulyas a spus că “executivul ungar va putea să asigure vaccinarea tuturor în prima jumătate a anului” şi din acest motiv va comanda vaccinuri pentru a doua parte a anului doar “dacă va fi absolut necesar”. Vaccinurile contractate până acum vor fi suficiente pentru a imuniza de 1,5 ori mai mulţi oameni decât întreaga populaţie a Ungariei, a afirmat el.

“Am ordonat ca tot ce a fost programat să sosească în prima jumătate a anului şi am transmis ca unele doze de vaccin să fie livrate abia în a doua jumătate a anului, în special către sfârşitul anului”, a spus el, adăugând că afirmaţiile Comisiei Europene în această problemă sunt “neadevărate şi din acest motiv inacceptabile”.

Citește și: Cuba se deschide investițiilor străine ‘de până la un milion de dolari’

Nerăbdătoare în faţa unui proces considerat prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută. Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit luni ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.