Ungaria: Finanţarea studiilor universitare de gen, oprite de guvern

Publicat:

Guvernul din Ungaria va opri finanţarea studiilor universitare de gen, a anunţat marţi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, primul pas concret dintr-o nouă strategie culturală semnalată luna trecută, informează Reuters, potrivit agerpres.

Reales în aprilie pentru un al treilea mandat consecutiv, premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban a anunţat în iulie că sunt în pregătire schimbări culturale şi intelectuale majore, adăugând că victoria sa categorică este “un mandat pentru construirea unei noi epoci”.


Citește și : Lavrov: Sancţiunile americane împotriva Turciei şi Rusiei sunt parte a unei „politici nelegitime”

Într-o conferinţă de presă, şeful de cabinet Gergely Gulyas a invocat numărul redus de înscrieri ca motiv suficient pentru a stopa aceste cursuri, dar a evidenţiat şi opoziţia ideologică a guvernului.

“Guvernul ungar este ferm de părere că oamenii se nasc fie bărbaţi, fie femei. Ei îşi duc vieţile aşa cum cred că e cel mai bine, dar dincolo de asta statul ungar nu vrea să cheltuiască fonduri publice pe educaţia în această zonă”, a spus el.

Susţinătorii lui Orban vor o schimbare spre valori conservatoare pentru a pune capăt la ceea ce ei numesc dominarea celor de stânga şi a liberalilor în arte, ştiinţe şi educaţie.

Decizia împotriva studiilor de gen este una dintre primele politici guvernamentale specifice în acest domeniu. O alta este reducerea independenţei Academiei Ungare de Ştiinţe în alocarea de finanţări publice pentru cercetare.

Citește și : Planul pentru Brexit al Theresei May, ar putea fi contestat din nou din partea propriului partid

Studiile de gen sunt predate la universitatea de stat ELTE şi la Universitatea Centrală Europeană, care se numără printre universităţile de top din ţară.

Gergely Gulyas a spus că cei deja înscrişi la astfel de studii vor putea să le termine, dar guvernul va opri finanţarea acestor cursuri începând cu următorul an academic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.