X

Ungaria începe tratative cu Qatar pentru achiziţia de gaze naturale lichefiate

Ungaria şi Qatar au convenit că societăţile lor energetice de stat să înceapă discuţiile pentru ca Ungaria să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) exportate de statul din Golf, a anunţat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează agenţiile MTI şi Reuters, potrivit agerpres.

Dacă tratativele se vor încheia cu un acord, iar un asemenea ”acord trebuie să aibă sens din punct de vedere economic”, livrările de GNL din Qatar către Ungaria ar urma să înceapă peste trei ani, a precizat Szijjarto într-un mesaj video pe Facebook.

Citește și :  Peskov: Moscova nu a primit nicio propunere privind o ‘încetare a focului de Crăciun’ în Ucraina

Însă pentru aceasta, a adăugat el, Uniunea Europeană trebuie să-şi extindă capacităţile de procesare în terminalele de GNL din partea de sud a Europei.

”Dacă Croaţia extinde capacitatea terminalelor sale de GNL, aşa cum a promis (…), atunci ar putea fi realist ca peste trei ani gazul din Qatar să aibă un rol în aprovizionarea cu energie a Ungariei”, a explicat ministrul ungar.

Conform unui contract pe 15 ani semnat anul trecut, Ungaria cumpără în prezent din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Citește și : 533 de jurnalişti se află în închisoare în lume, un număr record în 2022 (RSF)

Tags: GNLPéter SzijjartoqatarUngaria
Categorii: Diaspora