X

Ungaria a intrat pe mâna Comisiei de la Veneția. Este criticată dur pentru unele prevederi ale legii învăţământului superior din Ungaria

Comisia de la Veneţia a aprobat vineri o opinie preliminară privind legea învăţământului superior din Ungaria: aceasta este conformă cu practicile europene curente, dar conţine unele prevederi “extrem de problematice”, informează agenţia ungară de presă MTI. 

Experţii în constituţie ai comisiei au stabilit, într-o sesiune plenară, că statele au dreptul de a reglementa situaţia instituţiilor internaţionale de învăţământ de pe teritoriul lor, dar au cerut exceptarea instituţiilor deja existente de la prevederi ulterioare. Printre acestea se numără cerinţa ca universităţile să aibă un campus în ţara de origine şi interdicţia de a folosi acelaşi nume în maghiară şi în limba străină respectivă.

Laszlo Palkovics, secretarul de stat în ministerul educaţiei de la Budapesta, a apreciat că opinia comisiei – organism consultativ al Consiliului Europei – este evident favorabilă Ungariei, deoarece recunoaşte dreptul statelor de a stabili cerinţe pentru instituţiile de pe teritoriile lor. Guvernul ungar consideră însă că legea trebuie aplicată tuturor universităţilor care funcţionează în Ungaria, deoarece altfel s-ar încălca principiul egalităţii de şanse.

Una din instituţiile vizate de legislaţia adoptată în aprilie de Ungaria este Universitatea Central Europeană (CEU), fondată în 1991 de miliardarul american de origine ungară George Soros. Comisia Europeană a început împotriva Ungariei o procedură de infringement (constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) referitoare la legea învăţământului superior. CEU a semnat un memorandum de întelegere cu Colegiul Bard din statul american New York, pentru a se conforma prevederilor privind existenţa unui campus în ţara de origine.

Tags: CEUColegiul BardComisia de la Venetiaegalitatea de sanseinterese financiareLaszlo PalkovicsLegea invatamentului superiorresurse financiareUngariaUniversitatea Central Europeană
Categorii: Diaspora