Ungaria: Protestul ”Crăciun fericit, domnule premier” împotriva guvernului Orban

Publicat:

Mii de ungari au manifestat duminică, la Budapesta, împotriva noii legi a muncii şi Guvernului premierului naţionalist Viktor Orban, pe care-l denunţă drept tot mai autoristarist, relatează Reuters, potrivit News.ro .

Manifestaţia de duminică – intitulată ”Crăciun fericit, domnule premier” de organizatori – este a patra manifestaţie în decurs de o săptămână contra Guvernului Orban. Ea a fost organizată de opoziţia de stânga, grupuri de studenţi şi simpli cetăţeni.


Citește și : UE/Vize: Federica Mogherini, criticată pe pagina sa de Facebook

Manifestanţii agitau steaguri ungare şi ale Uniunii Europene (UE). Ei au defilat pe un frig glacial de la marea Piaţă a Eroilor către Parlament, agitând banderole pe care se puteau citi mesaje ca ”Nu furaţi” sau ”Tribunale independente!”.

”Nemulţumirea creşte”, a declarat o studentă la sociologie Andi, în vârstă de 26 de ani. ”Au adoptat două legi săptămâna asta, care (…) nu vor servi interesele poporului ungar”.

Noua Lege a muncii le permite angajatorilor să ceară până la 400 de ore suplimentare pe an. Criticii acestui text l-au catalogat drept ”legea sclavagistă”.

De asemenea, Guvernul a trecut prin Parlament o lege care înfiinţează noi tribunale administrative, competente în probleme sensibile precum legea electorală, manifestaţiile şi corupţia.

Citește și : Petro Poroşenko nu intenţionează să extindă legea marţială în Ucraina

De la instalarea sa la putere, în 2010, Viktor Orban a modificat sistemul electoral cu scopul de a-şi favoriza partidul, Fidesz, şi şi-a pus prsoane loiale la conducerea instituţiilor publice, în timp ce aliaţii săi s-au îmbogăţit.

Viktor Orban a fost reales în aprilie, după ce a făcut campanie împotriva imigraţiei, în faţa unei opoziţii slabe şi în care există disensiuni.

La începutul lui decembrie, Guvernul său a obligat universitatea privată Central European University (CEU) să părăsească Ungaria, în cadrul lungi sale lupte împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros.

Fidesz a declarat sâmbătă, înaintea manifestaţiei, că este ”tot mai evident că criminali fac parte din revolte de stradă organizate de reţeaua Soros”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.