Ungaria nu consideră necesară revizuirea bugetului multianual al UE

Publicat:

Ungaria nu consideră necesară revizuirea bugetului multianual al UE

Ungaria, al cărei premier Viktor Orban a blocat joi la summitul european revizuirea bugetului multianual al UE şi de asemenea un nou ajutor financiar pentru Ucraina, va încerca să ajungă la o înţelegere cu Comisia Europeană în aceste chestiuni, dar Bruxellesul trebuie să fie deschis discuţiilor asupra aspectelor importante pentru Ungaria din bugetul UE, inclusiv deblocarea fondurilor europene ce revin acestei ţări, a declarat vineri consilierul politic al lui Viktor Orban, Balazs Orban, potrivit agenţiei MTI.

În luna iunie, Comisia Europeană le-a cerut statelor UE o contribuţie suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027, din care 17 de miliarde în contul ajutorului financiar direct oferit Ucrainei – ajutor ce însumează 50 de miliarde, dar 33 de miliarde de euro ar urma să fie acordate sub formă de credite -, restul sumei până la cele 66 de miliarde fiind solicitată pentru acoperirea dobânzilor în creştere pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energii verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare mărite ale instituţiilor de la Bruxelles, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Alertă teroristă în Parlamentul European de la Strasbourg

Validarea unui buget multianual revizuit al UE s-a aflat pe agenda summitului european încheiat vineri, dar Viktor Orban s-a opus prin veto atât revizuirii bugetului UE cât şi noului ajutor european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în condiţiile în care Comisia Europeană a blocat anul trecut, invocând încălcarea statului de drept, accesul Ungariei la fondurile de coeziune şi la cele din planul european de relansare post-pandemie acordate în baza Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ungaria nu consideră necesară revizuirea bugetului multianual al UE

Bruxellesul a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, după ce mai devreme a eliberat către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată, un plan complementar PNRR-ului, fondurile ce revin Ungariei în acesta din urmă fiind însă în continuare blocate de Comisie.

Viktor Orban a cerut însă deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirmă că i-au fost retrase ţării sale abuziv din motive politice de către Comisia Europeană care dezaprobă opoziţia guvernului ungar faţă de migraţia ilegală sau faţă de mişcarea LGBT.

“În două luni, probabil mai mult, ne vom reuni (la un nou summit european n.red) şi vom vedea ce s-a întâmplat. Dacă cineva doreşte să modifice cadrul bugetar (al UE), atunci va fi o bună ocazie pentru Ungaria să primească ce are dreptul. Nu doar o jumătate, nu doar un sfert, ci totul !”, a declarat Viktor Orban la încheierea summitului.

Cât despre finanţarea de 50 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina aflată în război cu Rusia, consilierul politic al premierului ungar, Balazs Orban, a estimat vineri că acest ajutor financiar ar dăuna în mod serios şi imediat intereselor Ungariei.

Ungaria nu consideră necesară revizuirea bugetului multianual al UE

“UE doreşte să finanţeze o strategie eşuată care nu are niciun sens”, a remarcat oficialul ungar.

Comentând asupra cererii Comisiei Europene ca în revizuirea bugetului multianual al UE statele membre să-şi suplimenteze contribuţiile şi din cauza creşterii dobânzilor pentru creditele contractate de Bruxelles în vederea finanţării fondului asociat planului de relansare post-pandemie, consilierul premierului Orban a subliniat că atât timp cât Ungaria nu primeşte niciun ban din acest fond nu are cum să aprobe vreo decizie de acest fel.

Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’

Anul viitor “vom vedea dacă fondurile care trebuie eliberate Ungariei vor veni în ordine sau dacă Bruxellesul îşi continuă şantajul politic. De asemenea, vom putea evalua dacă Comisia Europeană este deschisă discuţiilor asupra chestiunilor importante pentru Ungaria legate de revizuirea cadrului financiar multianual.

Dacă va fi aşa, atunci discuţiile vor putea continua, dacă nu, atunci bugetul (multianual al UE) va rămâne aşa cum este”, a explicat Balazs Orban. Ungaria nu vede vreo necesitate de revizuire a acestui buget, a completat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.