Ungaria: Numărul căsătoriilor a crescut substanţial datorită programului guvernamental de sprijin

Publicat:

Guvernul de la Budapesta a introdus în acest an un o nouă schemă pentru a sprijini căsătoriile şi naşterile prin împrumuturi subvenţionate, iar programul a contribuit deja la înmulţirea exponenţială a nunţilor, dar este încă prea devreme de spus dacă va contribui şi la creşterea numărului de bebeluşi, comentează Reuters, potrivit agerpres.

Premierul naţionalist Viktor Orban a făcut o prioritate din a convinge cât mai mulţi cetăţeni ungari să se căsătorească şi să aibă copii, pentru a opri declinul demografic. El a introdus o serie de avantaje fiscale şi alte programe pentru a sprijini familiile.


Citește și : Un avion a pătruns neautorizat în spaţiul aerian protejat la Washington. Accesul la Casa Albă şi la Capitoliu, RESTRICȚIONAT

O mare schemă adoptată în acest an le oferă cuplurilor care se căsătoresc până ce mireasa împlineşte 41 de ani împrumuturi subvenţionate care pot ajunge până la 10 milioane de forinţi (33.000 de dolari). O treime din credit va fi ştearsă dacă soţii fac doi copii, iar întreaga datorie va fi eliminată dacă vor avea trei copii.

Biroul central de statistică (KSH) a precizat că numărul persoanelor care s-au căsătorit în primele nouă luni ale anului a crescut cu 20%. Numărul nunţilor din primele nouă luni a fost cel mai mare înregistrat într-un astfel de interval după 1990.

“Programul de stimulare a familiilor a fost lansat la 1 iulie, când au fost introduse diferite noi beneficii. O precondiţie este căsătoria cuplurilor. Prin urmare, considerăm că este una dintre explicaţiile-cheie”, a spus Gabriella Geczy, expertă în statistică din cadrul KSH.

Numai în septembrie s-au căsătorit cu 29% mai multe cupluri decât în luna similară a anului trecut. În septembrie acest an a fost înregistrat cel mai mare număr de nunţi pentru această lună după 1979.

La începutul lunii noiembrie, guvernul a anunţat că 50.000 de noi cupluri au aplicat până acum pentru acest tip de împrumuturi subvenţionate.

Citește și : Ion Chicu: Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI

Totuşi, rămâne de văzut în ce măsură cuplurile proaspăt căsătorite vor face mai mulţi copii, comentează Reuters. Până acum, rata naşterilor a scăzut de fapt uşor în acest an, la 1,48 copii pentru o femeie, comparativ cu 1,49.

Ungaria, ca multe alte ţări europene, în special din fostul Est comunist, se confruntă cu o rată în declin a naşterilor.

În plus, guvernul de dreapta al lui Orban se opune ferm imigraţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.