X

Ungaria: ONG-urile nu au fost afectate de noua taxă pentru susţinerea migranţilor

Agenţia fiscală a Ungariei pare să întâmpine dificultăţi în aplicarea noii taxe impuse organizaţiilor neguvernamentale care îi ajută pe solicitanţii de azil, relatează luni dpa, citând cotidianul de opoziţie Nepszava, potrivit Agerpres.

De la intrarea în vigoare a legii în acest sens, la 25 august, niciuna dintre organizaţiile vizate de aşa-zisa taxă specială pe asistenţa acordată migraţiei nu a fost obligată să efectueze vreo plată, a notat Nepszava.

Citește și : Noul Comitet Nobel pentru Literatură va include cinci experţi externi

Oficiul naţional ungar pentru taxe şi vămi NAV nu a răspuns la solicitarea de comentarii adresată de ziar, dar cercetările întreprinse de acesta au arătat că nicio astfel de organizaţie nu a primit o notificare legată de noua taxă.

Noua lege stipulează un impozit de 25% în cazul finanţărilor primite din străinătate de ONG-uri pentru diverse activităţi, între care organizarea de seminare şi difuzarea de informaţii destinate migranţilor, care ar putea fi considerate drept “propagandă”. Criticii au denunţat modul vag în care este formulat criteriul de “promovare a migraţiei”, folosit ca bază pentru perceperea acestei taxe.

Premierul Viktor Orban ar urmări să folosească această lege pentru a pune sub presiune organizaţiile critice la adresa guvernului său naţionalist de dreapta.

Comitetul Helsinki Ungaria, care acordă asistenţă refugiaţilor, deţinuţilor şi victimelor de abuzuri ale agenţiilor de aplicare a legii, precum şi filiala ungară a organizaţiei Amnesty International au menţionat pentru Nepszava că nu au primit până acum nicio notificare de la fisc. Amândouă organizaţiile – care sunt criticate cu regularitate în media proguvernamentale – consideră că nu sunt vizate de noul impozit.

Citește și : Kremlinul dorește ca rusul Aleksandr Prokopciuk să fie ales preşedinte al Interpol

În ce le priveşte, ONG-urile Menedek (Azil) şi Migration Aid, care îi ajută pe solicitanţii de azil recunoscuţi în Ungaria, au indicat că se află în contact cu NAV şi autorităţile analizează în prezent dacă noua taxă se aplică în cazul lor.

Tags: migrantiNAVONGsolicitanţii de aziltaxeViktor Orban
Categorii: Diaspora