Ungaria este de partea Poloniei după ce Comisia Europeană a activat Articolul 7 împotriva Vaeşoviei – presă

Publicat:

Presa ungară a comentat joi decizia din ajun a Comisiei Europene de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene ca urmare a temerilor privind statul de drept în Polonia, dând asigurări că Ungaria se va opune adoptării de sancţiuni contra Varşoviei, transmite agenţia de presă PAP, potrivit agerpres.

Publicaţia Magyar Idok a subliniat într-un comentariu că ‘Ungaria va face uz de veto în cazul sancţiunilor contra Varşoviei dacă va fi nevoie’, în timp ce cotidianul Magyar Hirlap a calificat decizia Comisiei Europene drept o ‘procedură lipsită de ruşine a Uniunii Europene împotriva Poloniei’ şi ‘o bombă nucleară pe care UE a aruncat-o asupra Varşoviei’.


Citeşte şi: Cel mai mare producător de lactate din Franţa RETRAGE de pe piaţă tone de alimente pentru bebeluşi, infestate cu Salmonella

Nepszava a evocat ‘o lovitură pentru Varşovia’, dar a recunoscut că întreaga procedură este extrem de ‘neplăcută’.

La rândul său, Magyar Nemzet a remarcat că Polonia are o susţinere foarte solidă întrucât popularitatea guvernului de Varşovia este ridicată şi s-a declarat sigură de veto-ul Ungariei în cazul unor sancţiuni contra Poloniei.

Comisia Europeană a anunţat miercuri lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Citeşte şi: Descoperire HORROR într-o staţiune celebră din Mexic. 6 cadavre au fost găsite spânzurate de poduri

Într-o primă fază, precum cea declanşată miercuri de CE, articolul 7 permite ”a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este cazul retragerii dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat, în urmă cu zece zile, două legi – promulgate miercuri seară de preşedintele Andrzej Duda – prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar şi care au provocat îngrijorare la nivelul instituţiilor europene. Imediat ce a preluat puterea, în octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie din Polonia a întreprins reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană o ameninţare pentru statul de drept.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a decis trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a trei ţări – Ungaria, Polonia şi Republica Cehă – pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în ce priveşte primirea de refugiaţi.

Citeşte şi: Igor Dodon: ‘Să fi avut împuternicirile necesare, demult îl declaram pe Traian Băsescu persona non-grata’

În momentele cele mai grave ale crizei migranţilor, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproşează celor trei state că nu şi-au îndeplinit angajamentele. Executivul european, garant al tratatelor UE, lansase deja două avertismente în această procedură de infringement împotriva celor trei ţări. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea lor, Bruxellesul a decis să trimită dosarul la Curtea de Justiţie a UE. Ungaria şi Slovacia au încercat să conteste mecanismul cotelor de refugiaţi la aceeaşi instanţă europeană, care a confirmat însă legalitatea măsurii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.