X

Ungaria, Polonia şi Cehia sunt trimise în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Comisia Europeană a decis joi trimiterea în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a trei ţări – Ungaria, Polonia şi Republica Cehă – pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în ce priveşte primirea de refugiaţi, relatează AFP, conform agerpres.

În momentele cele mai grave ale crizei migranţilor, UE a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia, cu cote de primire pentru fiecare stat membru. Comisia le reproşează celor trei state că nu şi-au îndeplinit angajamentele.

Citeşte şi: INFERN în cartierul miliardarilor americani. Bel-Air este evacuat în masă – FOTO/VIDEO

”Ungaria nu a luat nici o măsură de la debutul programului de relocare şi Polonia nu a procedat la nici o acţiune de relocare începând din decembrie 2015. Republica Cehă nu a procedat la nici o relocare din august 2016 şi nu a oferit nici un nou loc de peste un an”, explică într-un comunicat Comisia Europeană.

Executivul european, garant al tratatelor, a lansat deja două avertismente în această procedură de infringement împotriva celor trei ţări. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea lor, Bruxellesul a decis să trimită dosarul la Curtea de Justiţie a UE.

Ungaria şi Slovacia au încercat să conteste mecanismul cotelor de refugiaţi la aceeaşi instanţă europeană, care a confirmat însă legalitatea măsurii.

Citeşte şi: După ‘declaraţia de război’ a lui Trump, Hamas îi cheamă pe palestinieni la INTIFADA

Măsura se apropie de termenul de expirare şi nou-sosiţii nu mai sunt eligibili. Dar au mai rămas încă ”mii de persoane eligibile pentru relocare”, după cum a reamintit joi, într-o conferinţă de presă, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Oficial, potrivit cifrelor la data de 1 decembrie, Republica Cehă a promis că primeşte 50 de persoane şi a primit de fapt 12 persoane provenite din Grecia. Polonia a promis 100 de locuri, dar nici un refugiat nu a fost primit.

Tags: cehiacomisia europeanaCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)Frans TimmermansgreciaitaliamigrantiPoloniarefugiatiUngaria
Categorii: Diaspora