Ungaria şi Polonia critică Franţa pentru retragerea crucii creştine de pe o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea

Publicat:

Ungaria a acuzat joi Franţa că ‘anihilează’ cultura europeană, după ce autorităţile franceze au decis să retragă de pe o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea crucea pe care guvernele de la Budapesta şi Varşovia s-au oferit să o aducă în Ungaria sau Polonia, relatează agenţiile EFE şi MTI. 

‘Această incredibilă renunţare la sine, îndreptată către descurajarea creştinismului, este contrară intereselor Europei (…), o măsură de anihilare a culturii şi civilizaţiei continentului’, a menţionat într-un comunicat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.


‘Trebuie să păstrăm caracterul creştin al Europei, iar cei care vin la noi trebuie să accepte şi să respecte legile locale şi tradiţiile oamenilor care trăiesc aici’, a mai indicat ministrul ungar, făcând în acest context referire la valul de migranţi veniţi din afara Europei şi care în opinia sa ‘doresc să se sustragă normelor locale’.

Szijjarto a anunţat că guvernul ungar a cerut autorităţilor franceze să-i permită să preia crucea pentru a fi transportată la Budapesta, intenţionând ca apoi să o amplaseze la şcoala Sf. Benedict, lângă capitala ungară.

În urma unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul de Stat al Franţei a aprobat recent să fie retrasă crucea amplasată pe o boltă deasupra statuii Papei Ioan Paul al II-lea din localitatea franceză Ploermel, în respectiva hotărâre fiind invocată încălcarea caracterului laic al statului francez. Conform instanţei care a decis că monumentul nu este conform cu caracterul laic, bolta nu reprezintă un simbol religios, în schimb consideră crucea un astfel de simbol şi prin urmare a cerut retragerea ei.

Înaintea Ungariei, şi Polonia, ţara natală a Papei Ioan Paul al II-lea, şi-a manifestat intenţia de a ‘salva’ monumentul în faţa ‘cenzurii’ franceze, conform unei declaraţii a premierului conservator Beata Szydlo, care de asemenea a criticat această decizie a Franţei, calificând-o drept un ‘dictat al corectitudinii politice’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.