X

Ungaria renunţă la organizarea unui colocviu controversat înaintea alegerilor

Ungaria a anunţat marţi că renunţă la organizarea la sfârşitul lunii ianuarie a unui colocviu controversat la care ar fi urmat să participe polemistul ultraconservator britanic Milo Yiannopoulos (foto), invocând un context defavorabil înaintea alegerilor legislative din primăvară, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Polemica provocată de venirea anunţată a lui Yiannopoulos şi a altor personalităţi, precum liderul de extremă dreapta german Götz Kubitschek, a făcut din această manifestare “obiectul unor lupte politice partizane” odată cu apropierea scrutinului, şi-a exprimat regretul fundaţia organizatoare.

Citeşte şi: Donald Trump ar putea fi audiat de procurorul special Robert Mueller. Casa Albă se abţine de la comentarii

“Prin urmare, este imposibil ca o dezbatere liberă între diferite opinii şi puncte de vedere să aibă loc fără perturbări”, a transmis Fundaţia publică pentru cercetări privind istoria şi societatea Europei Centrale, apropiată de premierul suveranist Viktor Orban.

Prezentat ca una din manifestaţiile organizate de guvernul ungar în cadrul preşedinţiei anuale a Grupului de la Vişegrad, din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, colocviul trebuia să aibă loc la 23-25 ianuarie.

Intitulat ‘Viitorul Europei’, reuniunea îşi propunea “să analizeze toate procesele politice şi culturale (….) care modelează prezentul şi viitorul” continentului. Colocviul a fost reprogramat pentru luna mai, după scrutinul legislativ prevăzut pentru aprilie, a dat asigurări fundaţia.

Orban, care va candida pentru un al treilea mandat consecutiv la aceste alegeri, se prezintă ca lider al unei ‘contrarevoluţii culturale’ în Europa, bazată pe respingerea imigraţiei şi pe apărarea unei identităţi creştine.

Milo Yiannopoulos, un promotor al naţionalistului alb în SUA, urma să vorbească despre “provocările lumii occidentale”, Acest britanic de 33 de ani a fost nevoit să demisioneze în februarie de la controversatul site Breitbart News după afirmaţii care păreau să justifice pedofilia.

Citeşte şi: După evadarea a nouă deţinuţi, penitenciarele din Berlin angajează peste 100 de gardieni – VIDEO

De asemenea invitat, eseistul francez Pascal Bruckner a anunţat că renunţă să mai participe la colocviu. “Mi-am anulat participarea. Nu am vrut să vorbesc alături de elemente extremiste ostile valorilor continentului nostru”, a precizat el într-un mesaj transmis la 5 ianuarie pe contul de Twitter al mişcării franceze Primăvară Republicană.

În 2014, Ungaria a interzis organizarea unei conferinţe a National Policy Institute, un cerc american condus de militantul naţionalist alb Richard Spencer, un apropiat al lui Milo Yiannopoulos, Conferinţa se intitula de asemenea ‘Viitorul Europei’.

Tags: Breitbart NewscehiaGötz Kubitschekgrupul de la visegradMilo YiannopoulosNational Policy InstitutePoloniaRichard SpencerSlovaciaUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora