Ungaria respinge o declarație euro-africană ce recunoaşte “avantajele migraţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea”

Publicat:

Ungaria a refuzat miercuri să se ralieze unei declaraţii euro-africane ce recunoaşte “avantajele migraţiei în ceea ce priveşte dezvoltarea”, adoptată într-o conferinţă ministerială în Maroc la care au participat şaizeci de ţări din Europa şi Africa, informează agenţiile AFP şi MTI, potrivit agerpres.

Declaraţia “descrie migraţia ca un fenomen necesar pozitiv şi favorabil ce contribuie la dezvoltarea globală, noi considerăm că aceasta este o abordare dezechilibrată şi o dezaprobăm”, a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.


Citește și : Irak : 64 de persoane au fost ucise și 121 rănite în violenţe şi atacuri teroriste în aprilie (UNAMI)

“Poziţia noastră este că trebuie să ne concentrăm asupra mijloacelor de a opri imigraţia ilegală şi nu să o încurajăm”, a spus el la această conferinţă desfăşurată la Marrakech.

“Nu putem nega faptul că migraţia are un aspect de securitate crucial: este inacceptabil că s-a ignorat aşa ceva în acest document”, a adăugat Szijjarto, referindu-se mai ales la atentatele care au însângerat Europa în ultimii ani.

Oficialul ungar a estimat că, în dezbaterile privind migraţia, punctele de vedere ale ţărilor africane devin tot mai dominante, în timp ce ţările europene renunţă la apărarea propriilor interese. ‘Nu vom fi complici la aceasta şi ne vom împotrivi ferm intenţiei europene de a schimba compoziţia populaţiei continentului’, a continuat Szijjarto.

“Declaraţia politică de la Marrakech”, însoţită de un plan de acţiune, pledează pentru o “abordare bazată pe drepturile omului” privind “protecţia migranţilor în situaţii vulnerabile” şi asupra dezvoltării unei comunicări pentru a combate “xenofobia, rasismul şi discriminarea”.

Textul include de asemenea o secţiune privind lupta împotriva imigraţiei ilegale şi ajutorul pentru întoarcerea migranţilor, puncte cruciale pentru europeni, care se confruntă cu o criză migratorie fără precedent.

“Trebuie ca împreună să ieşim din acest ciclu de mobilitate sălbatică şi neorganizată pentru a restabili încrederea într-o migraţie pozitivă pentru noi toţi”, a declarat comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos.

Ungaria, unde prim-ministrul suveranist Viktor Orban Ora tocmai a fost reales, s-a evidenţiat din 2015 prin discursul său ostil faţă de primirea migranţilor non-europeni, o poziţie pe care expus-o de mai multe ori în faţa criticilor partenerilor săi europeni.

Poziţia ungară “nu va diminua cu nimic determinarea altor membri europeni” de a găsi răspunsuri comune, a declarat miercuri Didier Reynders, ministrul belgian de externe.

Citește și : Comisia Europeană vrea sporirea numărului agenţilor de frontieră de la 1.200 la 10.000 până în 2027

“Migraţia este prea bogată pentru a fi redusă la imigraţia ilegală”, a insistat şeful diplomaţiei marocane Nasser Bourita, chemând ţările europene să meargă “dincolo de controlul frontierelor şi lupta împotriva traficului de migranţi”.

Marocul, care gestionează dosarul migraţiei în cadrul Uniunii Africane, urmează să găzduiască în decembrie o conferinţă internaţională a ONU privind migraţia, ce ar trebui să conducă la adoptarea unui Pact mondial, document aflat în discuţii în prezent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.