X

Ungaria se implică în sistemul de învăţământ impus de Kiev în Transcarpatia

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto le-a prezentat vineri oficialilor ucraineni o propunere privind învăţământul în limba ucraineană în cazul minorităţilor şi folosirea limbii materne a etnicilor unguri din Transcarpatia, informează agenţia MTI, potrivit agerpres.

Szijjarto a participat la o conferinţă de presă comună cu vicepremierul ucrainean Dmitro Kuleba, după întrevederea avută la Kiev. ”Înţelegem dorinţa Ucrainei de a asigura că fiecare cetăţean care trăieşte pe teritoriul ei trebuie să poată vorbi limba ucraineană, dar şi noi dorim să ne asigurăm că etnicii unguri care trăiesc în Transcarpatia îşi pot folosi limba maternă”, a declarat ministrul ungar de externe.

Citeşte şi: SUA l-au lichidat pe liderul Al-Qaida în Peninsula Arabică

”Considerăm că ambele obiective pot fi atinse în acelaşi timp”, a completat el, adăugând de asemenea că i-a prezentat propunerea ungară ministrului ucrainean al educaţiei, Anna Novosad, şi a convenit împreună cu aceasta ca ea să se întâlnească în viitorul apropiat cu asociaţia profesorilor unguri din Transcarpatia.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii doi ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Citeşte şi: În timpul bombardamentelor israeliene, antiaeriana siriană a evitat în ultima secundă doborârea unui avion de pasageri

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Tags: Anna NovosadbudapestaDmitro KulebakievPéter SzijjartoTranscarpatiaucrainaUngaria
Categorii: Externe