X

Ungaria şi Polonia au blocat adoptarea unei declaraţii europene ce susţinea egalitatea de gen cu referire la persoanele LGBTIQ

Ungaria şi Polonia au blocat joi o declaraţie comună a miniştilor europeni ai muncii şi afacerilor sociale menită să promoveze egalitatea de gen în epoca digitală, cele două ţări opunându-se includerii în această declaraţie a unei referiri la comunitatea LGBTIQ (acronimul ce desemnează minorităţile sexuale, inclusiv homosexualii), scrie publicaţia Politico, potrivit Agerpres.

Nereuşind să obţină unanimitatea, dar şi confruntată cu revolta unor ţări din UE care au spus că nu vor mai tolera acţiunile Varşoviei şi Budapestei, preşedinţia Consiliului UE deţinută de Austria a adoptat totuşi textul cu referirea la persoanele LGBTIQ inclusă, dar i-a dat titulatura de ”concluzii prezidenţiale”, expresie din jargonul UE care înseamnă că textul nu are forţa legală pe care o au concluziile formale ale Consiliului UE.

Citește și : Germania/Congres CDU: Angela Merkel „este cea mai bună” (Horst Seehofer)

Unele ţări au sugerat înlocuirea referirii la persoanele LGBTIQ prin formule de compromis cu un limbaj mai vag, precum ”trăsături genetice” şi ”orientare sexuală”, neacceptate însă de preşedinţia austriacă a Consiliului UE. ”Chiar am încercat să găsim aici un teren comun. Dacă sunt state membre care blochează (declaraţia), cred că este incorect ca acest lucru să se proiecteze asupra preşedinţiei” Consiliului, a declarat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei austriece, care a mai spus că ”au fost dezbateri cu adevărat dure la începutul” reuniunii.

Este un episod care nu a bucurat pe nimeni şi a evidenţiat din nou prăpastia crescândă în ceea ce priveşte ”valorile fundamentale” care divizează Ungaria şi Polonia de restul UE, notează Politico, amintind că împotriva acestor ţări a fost activat articolul 7 din tratatul UE pentru situaţia statului de drept.

Acuzate că, prin blocarea respectivei declaraţii discriminează minorităţile sexuale şi manifestă dispreţ faţă de drepturile fundamentale ale omului, guvernele de la Budapesta şi Varşovia afirmă că poziţia lor ilustrează valorile societăţilor conservatoare ale Ungariei şi Poloniei.

În replică, ministrul olandez al muncii, Wouter Koolmees, a subliniat că ”egalitatea şi incluziunea pentru LGBTIQ sunt valori de bază ale Uniunii noastre Europene”. ”Aici este locul unde eu trag linia. Niciodată nu vom face compromisuri cu principiile noastre. Acestea nu se discută şi nu ar fi trebuit niciodată să fie o problemă pentru niciun stat membru” al UE, a indicat oficialul olandez.

Citește și : SUA: Fostul secretar al Justiţiei William Barr, nominalizat de Trump „noul secretar al Justiţiei”

Tags: articolul 7AustriaLGBTIQPoloniaUEUngaria
Categorii: Diaspora