X

Ungaria ţine ILEGAL în detenţie solicitanţii de azil

Modul în care Ungaria îi tratează pe solicitanţii de azil ţinuţi închişi într-o zonă de tranzit la graniţa cu Serbia este ‘ilegal’, a decis joi un consilier al Curţii de Justiţie a UE, într-un caz înaintat de doi cetăţeni iranieni şi de doi cetăţeni afgani care sunt izolaţi acolo, potrivit dpa şi agerpres.

Condiţiile din zona de tranzit Roszke echivalează cu detenţia, a susţinut avocatul general Priit Pikamae într-o opinie cu rol consultativ.

Citeşte şi: Trump SUSPENDĂ eliberarea green card-urilor

Budapesta este criticată de Bruxelles pentru abordarea sa dură privind migraţia, care a fost în mod repetat atacată în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Actualul caz a fost deschis de patru solicitanţi de azil care au intrat în Ungaria din Serbia. Budapesta a respins cererile lor de azil, susţinând că ar fi trebuit să facă sesizările în Serbia, o ţară de tranzit sigură.

Totuşi, Belgradul a refuzat să îi primească înapoi, justificând că nu au intrat ilegal în Ungaria şi prin urmare nu îndeplinesc condiţiile acordului de readmisie între cele două ţări.

Spre deosebire de Ungaria, Serbia nu face parte din UE.

Cei patru solicitanţi de azil sunt de atunci ţinuţi închişi în zona de tranzit Roszke, care este înconjurată de un gard înalt şi de sârmă ghimpată şi unde sunt aplicate limitări severe ale libertăţii de mişcare a oamenilor.

Solicitanţii de azil de acolo sunt “despărţiţi fizic de exterior şi forţaţi să trăiască într-o situaţie de izolare”, a scris CEJ într-un comunicat.

Ei pot pleca doar dacă renunţă la dreptul lor de a cere azil.

Citeşte şi: Turcia a intrat în patru zile de carantină

Avocatul general Priit Pikamae a susţinut că acest lucru echivalează cu “detenţia” şi prin urmare este ilegal.

În plus, el a spus că Ungaria ar fi trebuit să fi luat în considerare cererile solicitanţilor de azil după ce Serbia a refuzat să îi primească.

Opiniile avocatului general al CEJ tind să stabilească tonul deciziei finale, care va fi anunţată la o dată ulterioară. 

Tags: budapestaCurtea Europeană de Justiţie (CEJ)Priit PikamaeRoszkeUngaria
Categorii: Diaspora