Ungaria: Universitatea lui George Soros și-a anunțat intenția de a rămâne la Budapesta

Publicat:

Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de finanţatorul american George Soros, şi-a anunţat, marţi, intenţia de a rămâne la Budapesta, apreciind că s-a conformat prevederilor noii legi a guvernului Viktor Orban, destinată, conform criticilor acesteia, să o elimine din Ungaria, potrivit AFP, potrivit agerpres.

“Conformându-se tuturor obligaţiilor faţă de legislaţia ungară”, CEU a fost autorizată de consiliul său de administraţie “să înceapă recrutările la Budapesta pentru anul universitar 2019-2020”, potrivit unui comunicat al universităţii.


Citește și : Boris Johnson își apără comentariile la adresa lui Donald Trump

Universitatea Central-Europeană, o instituţie de limbă engleză înfiinţată în 1991 de George Soros, se află de mai mult de un an în centrul unui conflict cu guvernul naţionalist-conservator al lui Viktor Orban, care a făcut din omul de afaceri american ţinta atacurilor sale.

Pentru a continua să existe în Ungaria, CEU trebuia, în baza unei legi din aprilie 2017, să aibă un campus în ţara sa de origine, Statele Unite.

Regula este valabilă pentru toate cele 28 de universităţi străine care funcţionează în Ungaria, însă CEU era singura care nu îndeplinea această nouă cerinţă, mulţi întrevăzând o modalitate pentru guvernul ungar de a închide instituţia. Autorităţile ungare au contestat permanent că au vizat prin noua reglementare universitatea.

CEU consideră că a respectat noua lege prin deschiderea unui campus în statul american New York, unde instituţia este acreditată, înainte de termenul limită stabilit pentru ianuarie 2019.

“Guvernul ungar a declarat în repetate rânduri că, odata ce condiţiile noii legi vor fi îndeplinite … CEU va putea să opereze în Ungaria”, a declarat marţi Leon Botstein, preşedintele consiliului de administraţie.

“Este timpul ca Ungaria să-şi respecte aceste angajamente”, a adăugat el, plasând mingea în terenul guvernului ungar, care nu a reacţionat marţi.

Citește și : Olanda interzice vălul islamic în clădirile publice

În acelaşi timp, direcţia universităţii a început, de asemenea, să închirieze spaţii noi la Viena, unde studenţii sunt aşteptaţi să revină în clase în 2019. Aceasta a fost văzut ca o măsură de precauţie în cazul plecării forţate din Ungaria.

Luna trecută, fundaţia Open Society (Fundaţia pentru o Societate Deschisă) a lui George Soros a anunţat relocarea activităţilor sale de la Budapesta la Berlin, denunţând o politică “represivă” a autorităţilor ungare.

Fondată la scurt timp după căderea comunismului, CEU este considerată ca fiind una dintre cele mai importante universităţi din domeniul ştiinţelor umaniste şi ştiinţelor sociale din Europa şi un forum important de dezbatere la Budapesta.

Ameninţările la adresa CEU au generat o vastă mişcare de sprijin, mobilizând cadre universitare din întreaga lume şi provocând critici din partea Comisiei Europene, care a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru legea privind universităţile. Numeroase manifestaţii de sprijin au avut loc în ultimul timp în Ungaria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.