X

Ungaria va ajuta Slovacia să examineze dozele de vaccin Sputnik V achiziţionate din Rusia

Autoritatea de reglementare sanitară a Ungariei va ajuta Slovacia să examineze dozele de vaccin Sputnik V achiziţionate din Rusia, în urma unei dispute dintre aceste două ţări din urmă privind conformitatea unui lot de vaccinuri Sputnik V cumpărat de guvernul slovac, relatează Reuters, potrivit agerpres

Anunţul a fost făcut de ministrul slovac de finanţe, fostul premier Igor Matovic, în urma unei discuţii avute la Budapesta cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

Igor Matovic susţine în continuare achiziţia vaccinului rusesc, deşi decizia sa de a cumpăra acest vaccin în pofida opoziţiei altor membri ai coaliţiei pe care a condus-o a generat o criză guvernamentală care în cele din urmă l-a costat postul de premier.

Controversa a fost amplificată săptămâna aceasta de refuzul agenţiei slovace însărcinate cu autorizarea medicamentelor de a autoriza folosirea unui lot de 200.000 de vaccinuri Sputnik V, motivând că are îndoieli asupra compoziţiei serului din acel lot şi că nu dispune de date suficiente pentru a stabili conformitatea acestuia.

În replică, Rusia a acuzat guvernul slovac că a testat vaccinul Sputnik V într-un laborator care nu avea certificarea necesară, încălcând astfel contractul, şi că declaraţiile autorităţii sanitare slovace despre neconformitatea vaccinului rusesc sunt ”fake news” şi ”un act de sabotaj”.

Citește și : Turiştii spaţiali sunt gata de îmbarcare într-una dintre numeroasele MISIUNI private

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul vaccinului, a asigurat că ”toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros”. Acest fond a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei dozele de vaccin Sputnik V primite.

Tags: Igor MatovicPéter SzijjartorusiaSlovaciaSputnik Vvaccin
Categorii: Diaspora