UNHCR critică dur ultima lege dată de parlamentul danez

Publicat:

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a criticat în termeni fermi legea adoptată joi de parlamentul de la Copenhaga care va permite procesarea cererilor de azil în afara Europei, numind-o o ‘abdicare’ a statului danez de la responsabilităţile revenite în baza dreptului internaţional, transmite vineri Reuters, potrivit agerpres.

Danemarca a adoptat joi o lege care îi va permite să proceseze în afara Europei cererile solicitanţilor de azil, o măsură criticată de apărători ai drepturilor omului şi de Comisia Europeană.


Citeşte şi: Washingtonul promite să susţină Israelul ‘INDIFERENT de guvern’ – Black News

Într-un comunicat emis în cursul nopţii, Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, a declarat că, dacă legea va fi aplicată, ar putea conduce la transferuri forţate ale solicitanţilor de azil şi la o abdicare a statului danez de la responsabilitatea de protejare a refugiaţilor vulnerabili.

‘UNHCR se opune cu fermitate eforturilor care caută să externalizeze sau să delocalizeze către alte state obligaţiile de azil şi protecţie internaţională’, a afirmat Grandi.

Agenţia ONU şi-a exprimat în mod repetat preocupările şi obiecţiile faţă de proiectul guvernului danez şi a oferit recomandări şi alternative pragmatice, a adăugat el.

Danemarca are deja una din cele mai aspre politici din Europa în materie de imigraţie şi vizează să accepte refugiaţi doar în baza sistemului de cote al ONU.

Noua lege va permite autorităţilor de la Copenhaga să transfere refugiaţi care sosesc pe pământ danez către centre de azil într-o ţară parteneră, unde să le fie examinat cazul şi, posibil, să obţină protecţie în acea ţară.

Citeşte şi: Iranul NU mai are drept de vot la Adunarea Generală a ONU – Black News

Danemarca nu a ajuns încă la un acord cu vreo ţară parteneră, dar a afirmat că negociază cu câteva candidate.

‘UNHCR va continua să se implice în discuţii cu Danemarca, care rămâne un partener valoros şi de lungă durată al UNHCR, în scopul de a găsi modalităţi practice de a garanta încrederea poporului danez şi de a menţine angajamentele internaţionale ale Danemarcei’, mai afirmă Grandi în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.