X

UNHCR şi Consilul Europei fac apel la ţările europene să recurgă la ajutorul refugiaţilor cu calificări în domeniul medical

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Consiliul Europei au cerut marţi ţărilor europene să apeleze la refugiaţii care sunt calificaţi în domeniul sănătăţii, în scopul susţinerii eforturilor naţionale de luptă împotriva pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Consiliul Europei (CoE) încurajează statele să recurgă la susţinerea pe care aceşti “specialişti din domeniul sănătăţii o pot aduce (…) în această perioadă critică”, explicând că există “refugiaţi şi solicitanţi de azil care dispun de competenţele şi de experienţa necesară care sunt gata să se angajeze şi să ajute”.

Citește și : Rusia a intrat în cursa pentru a crea un vaccin anti-coronavirus

Majoritatea specializărilor din domeniul sănătăţii sunt strict reglementate şi autorităţile sanitare naţionale competente trebuie să dea autorizaţiile necesare, explică cele două instituţii.

Acest apel intervine în contextul în care Franţa tocmai a relaxat condiţiile de exercitare a profesiei pentru medicii străini.

“În aceste ultime săptămâni, mai multe state europene au lansat un apel public ca practicienii din domeniul sănătăţii refugiaţi să fie incluşi în eforturile naţionale de răspuns la coronavirus. Susţinem pe deplin astfel de iniţiative şi sperăm că ele vor putea fi extinse la întreg continentul şi dincolo de el”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi, citat într-un comunicat.

“Calificările pe care refugiaţii le au deja, fără a le putea totuşi justifica pe bază de documente, pot fi utilizate în câştig”, a afirmat la rândul său secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, citată şi ea în comunicat.

În Europa, Paşaportul european al calificărilor refugiaţilor (EQPR), lansat în 2017, “poate ajuta la întocmirea unei liste de practicieni în sănătate refugiaţi care au fost pre-evaluaţi” pentru a permite autorităţilor sanitare naţionale să determine cel mai bun mod de a desfăşura acest personal din rândul refugiaţilor, “dacă şi când va fi necesar”, susţin UNHCR şi Consiliului Europei.

Citește și : NYT: Războiul de lungă durată al lui Putin cu sistemul ştiinţific american

“EQPR nu este un substitut pentru atestări şi diplomele profesionale cerute, dar poate ajuta autorităţile să accelereze lucrurile” precizând o parte din cunoştinţele cerute, a mai afirmat Marija Pejcinovic.

Tags: covid-19Filippo GrandiMarija Pejcinovic BuricONUrefugiatiUNHCR
Categorii: Diaspora