X

UNICEF denunţă ‘amploarea şocantă’ a atacurilor împotriva copiilor în lume în 2017

UNICEF a denunţat joi ‘amploarea şocantă’ a atacurilor cărora le-au fost victime copiii în zonele de conflict din lume în anul 2017, transmite dpa, potrivit agerpres.

Într-un nou raport, UNICEF denunţă dispreţul ‘flagrant’ arătat de atacatori faţă de legile internaţionale menite să-i protejeze pe cei mai vulnerabili.

‘Copii sunt ţinte şi expuşi atacurilor şi violenţelor brutale în casele lor, în şcoli şi la locurile lor de joacă’, a declarat Manuel Fontaine, directorul pentru programe de urgenţă al UNICEF.

Citeşte şi: Putin spune că explozia de la Sankt Petersburg este un atac terorist

El a subliniat că lumea nu trebuie să devină nepăsătoare la aceste atacuri şi că ‘astfel de brutalităţi nu pot fi noua normalitate’.

Copiii au devenit ţinte în prima linie a unor conflicte în care sunt folosiţi ca scuturi umane, ucişi, mutilaţi sau recrutaţi pentru lupte.

Violuri, căsătorii forţate, răpiri şi ţinere în sclavie au devenit tactici uzuale în conflictele din ţări ca Siria, Yemen, Nigeria sau Myanmar, mai arată UNICEF.

Alte milioane de copii sunt victime indirecte ale acestor conflicte, suferind de malnutriţie, boli şi traume, lipsiţi de acces la servicii de bază – alimente, apă, canalizare, sănătate -, avariate sau distruse în timpul luptelor.

Citeşte şi: MĂCEL la Kabul. Cel puţin 40 de morţi într-un atac terorist sinucigaş

Raportul citează statistici semnificative precum cele din regiunea Kasai din Republica Democratică Congo, unde violenţele au alungat 850.000 de minori de la casele lor şi 350.000 de copii suferă de malnutriţie severă acută.

În Yemen, cele aproape 1.000 de zile de conflict au lăsat în urmă cel puţin 5.000 de victime în rândul copiilor, morţi sau răniţi, potrivit datelor verificate, însă bilanţul real este considerat mult mai ridicat. Alţi 11 milioane de copii au nevoie de asistenţă umanitară.

Tags: copiiManuel FontaineMyanmarNigeriaregiunea KasaiRepublica Democratică CongosiriaUnicefYemen
Categorii: Știrile zilei