X

Unicul partid din Coreea de Nord se reuneşte pentru a stabili coordonatele dialogului cu SUA

Regimul nord-coreean a anunţat miercuri că a convocat pentru finalul lunii decembrie o importantă reuniune a partidului unic pentru a decide asupra unor “chestiuni cruciale”, o şedinţă la care ar putea fi aprobate măsuri legate de dialogul cu Statele Unite privind dezarmarea, transmite EFE, potrivit agerpres.

Biroul Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord a convocat, pentru a doua jumătate a lunii decembrie, cea de-a cincea reuniune plenară a actualului Comitet Central, potrivit unei informaţii scurte difuzate miercuri de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

Obiectivul adunării este de a “discuta şi decide asupra unor chestiuni cruciale în conformitate cu cerinţele pentru dezvoltarea revoluţiei coreene şi cu noua situaţie de acasă şi din plan extern”, explică textul.

Se aşteaptă ca reuniunea, prima de acest tip în opt luni, se se concentreze pe o posibilă schimbare de direcţie în termeni diplomatici faţă de impasul din dialogul cu SUA pe măsură ce se apropie termenul limită propus de Phenian (până la finalul anului) pentru ca Washingtonul să prezinte o nouă ofertă în cadrul negocierii.

În reuniunea plenară din aprilie, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a cerut SUA să prezinte o ofertă acceptabilă şi a avertizat de atunci asupra posibilităţii de a opta pentru “o nouă cale”.

Negocierile bilaterale nu au avansat de la summitul eşuat din februarie, de la Hanoi, la care Washingtonul a considerat insuficientă oferta Phenianului de dezasamblare a activelor sale nucleare şi a refuzat să ridice sancţiunile economice.

Nici o întâlnire avută la Stockholm, la începutul lunii octombrie, nu a reuşit să deblocheze situaţia.

În acest context, ambele părţi par să-şi fi sporit în ultimele zile presiunea reciprocă.

Marţi, ministrul adjunct de Externe nord-coreean, Ri Thae Song, a emis un comunicat în care aminteşte că termenul dat de Phenian se apropie de sfârşit şi a sugerat că ar putea reîncepe testele nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune.

Câteva ore mai târziu, preşedintele american, Donald Trump, a atenţionat că Pentagonul ar putea opta pentru calea militară, dacă e necesar, primul avertisment de acest tip al liderului de la Casa Albă după mult timp.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Chiar şi aşa, Trump a subliniat că are o relaţie personală bună cu Kim Jong Un.

“Vom vedea ce se întâmplă”, a concluzionat Trump de la Londra, unde participă la reuniunea liderilor statelor membre al NATO.

La rândul său, Pentagonul şi-a întărit supravegherea armatei nord-coreene, care a efectuat recent două teste de armament şi miercuri a desfăşurat pentru a şasea oară într-o săptămână avioane de recunoaştere în peninsula coreeană.

Tags: Biroul Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de NordComitet CentralCoreea de NordDonald TrumpKim Jong UnPhenianRi Thae SongSUA
Categorii: Știrile zilei