X

Unitatea ucraineană secretă care scufundă navele rusești din Marea Neagră

Unitatea ucraineană secretă care scufundă navele rusești din Marea Neagră

BBC a primit un acces rar la operațiunile Grupului 13, unitatea secretă a agenției de informații militare a Ucrainei (GRU) care a scufundat recent nava rusă de patrulare Serghei Kotov cu ajutorul dronelor navale, scrie adevarul.ro.

De la înființarea ei, anul trecut, unitatea a scufundat cinci nave de război ale Rusiei și a avariat alte câteva. Totuși, a mărturisit comandantul acesteia, al cărui indicativ este „Treisprezece”, Serghei Kotov a fost cea mai dificilă țintă de până acum. Mai încercaseră de două ori, abia a treia oară au și reușit să o scufunde.

Citește și Comisia Rada ucraineană a aprobat un amendament la proiectul de lege privind mobilizarea  

BBC a avut oportunitatea de a vedea cum e operată drona Magura V5, care arată ca o mică barcă cu motor doar că este plată. Produsă de forțele armate ucrainene, are o rază de 800 de kilometri și poate transporta o încărcătură de 250 de kilograme.

„Nu emite multă căldură, așa că este aproape invizibilă pentru camerele termice. Este făcută din plastic, prin urmare chiar și radarele se străduiesc să îl vadă”, spune „Treisprezece”.

„O poți controla din orice parte a lumii dacă ai internet”, spune Treisprezece. Magura V5 are conexiuni de rezervă în cazul în care cea principală cedează, explică el.

„Treisprezece” recunoaște că rușii o pot viza cu mijloacele războiului electronic, dar spune că aceste drone sunt capabile să le evite. Deloc surprinzător, el spune că nu poate spune mai multe despre asta, cel puțin pe moment.

Drona Măgura poate atinge o viteză de 80 km pe oră când pornește la atac și datorită acestei viteze, ca și lungimii, de doar șase metri, este dificil de văzut, mai ales noaptea și dacă marea este agitată.

Nici riposta soldaților ruși de pe navele de război luate la țintă nu este prea eficientă: armele automate grele de la bord nu au prea mult succes în fața acestor drone mici și agile. În plus, muniția specială folosită de ruși noaptea, care se aprinde și îi ajută să dirijeze tirurile spre țintă, este un alt avantaj pentru ucraineni.

„Ne arată de unde vine focul, unde lovește și în ce direcție trebuie să manevrăm”, punctează „Treisprezece”.

Operațiunile de vânare a unei nave rusești pot necesita mai multe zile și de regulă sunt folosite mai multe drone pentru a spori șansele de reușită.

GUR nu dezvăluie costul dronelor sale navale. Totuși, Treisprezece oferă un indiciu printr-un exemplu concret: nava rusească de rachete Ivanoveț, distrusă de „Grupul 13” luna trecută, ar valora mai mult decât toate dronele produse de GUR de la începutul lui 2023.

Tags: din Marea NeagrăUnitatea ucraineană secretă care scufundă navele rusești
Război in Ucraina