Uniunea Europeană cere Chinei o ‘schimbare’ în regiunea Xinjiang, unde majoritatea uigură se confruntă cu o politică represivă

Publicat:

Uniunea Europeană cere Chinei o “schimbare” în regiunea Xinjiang, unde majoritatea uigură se confruntă cu o politică represivă, a declarat joi ambasadorul UE la Beijing, Nicolas Chapuis, în contextul în care nu a fost încă fixată o dată pentru o vizită la faţa locului a reprezentanţilor ţărilor membre, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am transmis clar părţii chineze evaluarea noastră şi aşteptările noastre. Facem apel la o schimbare a situaţiei la Xinjiang”, a declarat în faţa presei ambasadorul UE.


Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

Xinjiang, vastă regiune din nord-vestul Chinei, este scena unor tensiuni între majoritatea musulmană şi minoritatea han. În numele luptei împotriva terorismului, a islamismului şi a separatismului, Beijingul a întărit considerabil măsurile de supraveghere în regiune şi a deschis “centre de formare profesională” pentru persoanele suspectate de radicalizate islamistă.

Asociaţii de apărare a drepturilor omului estimează că un milion de persoane sunt sau au fost închise în aceste centre pe care ele le califică drept tabere de reeducare politică. Beijingul neagă această cifră.

Potrivit lui Chapuis, situaţia din Xinjiang ridică chestiunea “libertăţii de religie, de credinţă şi de expresie”, precum şi pe cea “a drepturilor fundamentale ale minorităţilor” şi “a discriminării rasiale”.

El a dat asigurări că UE este pregătită “să angajeze un dialog cu China pentru a arăta că există şi alte mijloace de a combate deradicalizarea”.

Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

În martie, China a anunţat că va invita ambasadori ai ţărilor europene să meargă în vizită la Xinjiang, însă această deplasare nu s-a mai concretizat.

Întrebat în legătură cu asta, Chapuis a spus că datele “vor fi fixate de autorităţile chineze când va fi aprobat un program”.

“Este nevoie de un program, iar acest program trebuie considerat semnificativ” de către ambasadori, a spus el.

Bruxellesul vrea ca observatori independenţi, în special Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, să se poată deplasa la faţa locului, a declarat Chapuis.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă

Evitați zonele de risc! Avertismentul salvatorilor, în legătură cu vremea instabilă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o serie de recomandări în legătură...

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.