X

Uniunea Europeană cere să nu existe ‘nicio interferenţă externă’ în Liban

Uniunea Europeană cere să nu existe ‘nicio interferenţă externă’ în Liban după demisia premierului Saad al-Hariri, a afirmat luni şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, considerând că este ‘esenţial să se evite importarea unor conflicte regionale’ în această ţară, relatează agerpres .

‘Nu dorim nicio interferenţă externă’ în Liban şi ‘considerăm că este esenţial să se evite importarea în Liban a unor conflicte regionale, dinamici regionale, tensiuni regionale, care trebuie să rămână în afara ţării’, a subliniat Federica Mogherini, anunţând că îl va primi marţi dimineaţa la Bruxelles pe ministrul libanez de externe, Gebran Bassil.

Citiți și : Autorităţile indoneziene şi pescarii încearcă să salveze 12 caşaloţi eşuaţi pe o plajă

Aflat sâmbătă la Riad, Saad al-Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, şi-a anunţat demisia din funcţia de premier şi a acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi aliatul său iranian că ‘sugrumă’ Libanul.

Demisia premierului Saad al-Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 şi 1990 şi implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.

Tags: Gebran BassilLibanMogheriniSaad al-Haririuniunea europeana
Categorii: Sinteze