X

Uniunea Europeană cere încetarea focului în regiunea Ghouta Orientală din Siria

Uniunea Europeană a făcut apel vineri la o încetare imediată a focului şi la deschiderea accesului pentru camioanele cu ajutoare umanitare, exprimându-şi în acelaşi timp în termeni duri nemulţumirea faţă de bombardamentele din regiunea Ghouta Orientală din Siria, relatează Reuters şi dpa.

“Uniunea Europeană nu are cuvinte pentru a descrie oroarea cu care se confruntă populaţia din Ghouta Orientală”, a transmis şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, într-o declaraţie asumată de toate cele 28 de state membre ale blocului comunitar, conform agerpres.

“Accesul liber pentru ajutoarele umanitare şi protecţia civililor sunt o datorie morală şi o urgenţă. Luptele trebuie oprite acum – comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a opri această suferinţă umană”, a mai spus Mogherini.

Citește și : Franţa anunţă că a ucis peste 30 de jihadişti în Mali

Ea a precizat totodată că Uniunea Europeană sprijină proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care face apel la un armistiţiu umanitar de 30 de zile pe întreg teritoriul Siriei.

“Regimul sirian trebuie să se oprească imediat din a-şi ataca propriul popor şi să îşi îndeplinească responsabilitatea primară de a-l proteja”, a mai afirmat şefa diplomaţiei europene.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au transmis tot vineri o scrisoare comună preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i cere să aprobe rezoluţia de încetare a focului în Siria pe care Consiliul de Securitate al ONU o va vota în cursul serii.

Tags: ajutoare umanitareAngela MerkelbombardamenteEmmanuel MacronFederica MogheriniGhouta Orientalăsiriauniunea europeanaVladimir Putin
Categorii: Sinteze