Uniunea Europeană consideră că rezultatele alegerilor legislative din Cambodgia sunt lipsite de credibilitate

Publicat:

Uniunea Europeană a estimat că rezultatele alegerilor legislative organizate duminică în Cambodgia sunt lipsite de credibilitate şi că scrutinul s-a desfăşurat într-un ‘climat politic extrem de restrictiv’, Bruxelles-ul cerându-le autorităţilor cambodgiene să reinstaureze democraţia, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Absenţa unei veritabile competiţii electorale şi absenţa unui proces politic inclusiv fac ca alegerile din 29 iulie să nu fie reprezentative pentru voinţa democratică a electoratului cambodgian şi, în consecinţă, ca rezultatele să fie lipsite de credibilitate”, a spus purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.


Citește și : Guvernul italian numeşte o nouă echipă la conducerea căilor ferate

Partidul Poporului Cambodgian (CPP), al premierului Hun Sen, a anunţat că a câştigat ‘ansamblul mandatelor’ în parlament în urma alegerilor desfăşurate duminică, în absenţa principalei formaţiuni de opoziţie, CNRP.

În luna noiembrie, Partidul Salvării Naţionale din Cambodgia (CNRP) a fost dizolvat printr-o decizie judecătorească, la cererea guvernului, după întemniţarea liderului său, Kem Sokha, pentru acuzaţii de trădare.

”În cursul ultimelor 12 luni, autorităţile cambodgiene au folosit sistemul judiciar din ţară şi alte forme de presiune pentru a restrânge spaţiul rezervat opoziţiei politice şi disidenţei, inclusiv societăţii civile. Toate acestea au culminat cu dizolvarea principalului partid de opoziţie, cu arestarea şi detenţia prelungită a liderului CNRP, Kem Sokha, şi cu interzicerea activităţilor politice timp de cinci ani pentru 118 membri ai CNRP”, a menţionat Federica Mogherini într-un comunicat de presă.

Citește și : Discursul lui Viktor Orban din inima României este criticat aspru la Budapesta

UE aşteaptă ca autorităţile cambodgiene să restabilească democraţia, să se angajeze în dialog cu opoziţia şi să creeze condiţii propice unei dezbateri politice libere, în care presa şi societatea civilă să îşi poată exercita în mod liber drepturile, fără restricţii nejustificate.

În decembrie anul trecut, după dizolvarea CNRP, Uniunea Europeană a suspendat asistenţa financiară acordată comisiei electorale însărcinate cu organizarea alegerilor parlamentare din Cambodgia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.