X

Uniunea Europeană dă un răspuns oficial Hamasului

Tribunalul Uniunii Europene a respins miercuri o acţiune a organizaţiei islamiste palestiniene Hamas împotriva deciziei din 2015 prin care a fost inclusă de UE pe lista grupărilor teroriste, transmite dpa, potrivit agerpres.

Tribunalul general, curtea de primă instanţă a UE a respins cele şapte argumente formulate de Hamas, între care lipsa de dovezi în acest sens şi faptul că a câştigat alegerile palestiniene.

Citeşte şi: Coreea de Nord reconstruieşte o bază de lansare a rachetelor

Listarea Hamas ca organizaţie teroristă s-a bazat parţial pe un ordin al ministrului britanic de interne şi pe o decizie a secretarului de stat american din 1997, a arătat tribunalul.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

La jumătatea lui decembrie anul trecut, Tribunalul UE a respins o altă acţiune a mişcării islamiste palestiniene împotriva deciziei UE de a o înscrie pe lista organizaţiilor teroriste, ceea ce are, între altele, drept consecinţă îngheţarea unei părţi din fondurile sale.

Consiliul UE a decis să înscrie Hamas pe această listă în decembrie 2001, după atentatele din 11 septembrie din SUA. Confirmată de mai multe ori ulterior, decizia a fost contestată la Tribunalul UE, care în 2014 i-a dat câştig de cauză Hamas, anulând această înscriere (pe lista organizaţiilor teroriste) din cauza unui viciu de formă.

Citeşte şi: Miliardarul Michael Bloomberg renunţă să mai candideze la prezidenţialele din SUA

A urmat o dezbatere juridică foarte tehnică, care a dus, în vara lui 2017, la anularea de către Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a deciziei din 2014. Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a anunţat atunci că intenţionează să “ducă la bun sfârşit bătălia sa legală” pentru a fi scoasă de pe lista organizaţiilor teroriste, unde a fost reînscrisă printr-o decizie a Consiliului UE din martie 2015.

Mişcarea Hamas, care deţine din 2007 controlul asupra Fâşiei Gaza aflată sub blocadă israeliană, este considerată de asemenea o entitate teroristă de Israel şi SUA.

Tags: Curtea de Justiţie a UE (CJUE)fasia gazahamasterorismTribunalul UEUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei