X

Uniunea Europeană este în continuare vulnerabilă la atacurile cibernetice

Uniunea Europeană este vulnerabilă la atacuri cibernetice din cauza răspunsului său complex şi inegal la această ameninţare, a avertizat marţi într-un raport Curtea Europeană de Conturi (ECA), în contextul în care Uniunea Europeană se pregăteşte pentru alegerile din 23-26 mai care s-ar putea dovedi o provocare reală pentru securitatea cibernetică, informează marţi dpa, potrivit agerpres.

În urmă cu o săptămână, Parlamentul European a votat actul privind securitatea cibernetică pentru a îmbunătăţi reacţia europeană la numărul de ameninţări informatice în creştere, prin consolidarea Agenţiei Europene pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA) şi prin crearea unui cadru comun de certificare a securităţii cibernetice.

Citeşte şi: În plină campanie electorală, preşedintele sud-african a rămas blocat într-un tren de navetişti 

”Actualele provocări ridicate de atacurile cibernetice fac această perioadă esenţială pentru consolidarea securităţii cibernetice şi a autonomiei sale digitale”, a afirmat Baudilio Tome Muguruza, unul dintre autorii raportului ECA.

Potrivit acestui document, cheltuielile UE pentru securitatea cibernetică sunt ”reduse şi fragmentate”, iar prin neintegrarea deplină a securităţii cibernetice în actualele mecanisme de răspuns la crize UE îşi limitează ”capacitatea de a reacţiona la incidentele cibernetice transfrontaliere, la scară largă”.

Raportul ECA subliniază că ”potenţialul amestec în procesele electorale şi campaniile de dezinformare constituie şi ele provocări esenţiale, în special în perspectiva alegerilor din mai 2019 pentru Parlamentul European”.

Citeşte şi: Jihadiştii islamişti ameninţă cu răzbunarea atacului terorist din Noua Zeelandă

La 5 decembrie 2018, Comisia Europeană a lansat un plan de acţiune împotriva dezinformării în mediul online, cu şase luni înainte de alegerile europarlamentare, cerând statelor membre şi unor companii precum Facebook să se mobilizeze pentru a combate ştirile false pe Internet. Iniţiativele respective stabilesc o abordare globală pentru protejarea alegerilor europene din 2019 împotriva interferenţelor precum campaniile de dezinformare şi atacurile cibernetice din interiorul şi din afara Uniunii.

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Alegerile europarlamentare din luna mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE. 

Tags: Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA)atacuri ciberneticeBaudilio Tome MuguruzaComisia Europeană (CE)Curtea Europeană de Conturi (ECA)Parlamentul European (PE)Uniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora