X

Uniunea Europeană impune noi sancţiuni regimului Maduro

Uniunea Europeană (UE) a decis luni să impună noi sancţiuni ”restrictive, ţintite şi reversibile” regimului aflat la putere în Venezuela, vizând numeroase nereguli constate în alegerile prezidenţiale în urma cărora Nicolas Maduro a fost reales, relatează AFP, potrivit news.ro.

”UE intenţionează să acţioneze conform procedurilor stabilite, în vederea impunerii unor noi măsuri restrictive, ţintite şi reversibile, concepute astfel încât să nu dăuneze populaţiei venezuelene, căreia UE vrea să-i atenueze suferinţele”, au anunţat miniştrii de Externe din UE într-o declaraţie adoptată într-o reuniune la Bruxelles.

Citeşte şi: Trump pregăteşte terenul pentru întâlnirea cu Kim Jong Un

”Acestea nu au fost alegeri libere, corecte şi transparente”, a subliniat secretarul de stat german însărcinat cu Afaceri Europene Michael Roth.

”Vom continua să discutăm despre incuderea altor persoane în programul sancţiunilor, pentru ca măsurile să poată să fie hotărâte oficial în iunie”, a precizat el.

UE a reclamat organizarea unor noi alegeri şi se declară ”puternic alarmată de nevoile umanitare urgente ale populaţiei, inclusiv ale numeroşilor cetăţeni europeni care îşi au reşedinţa în această ţară, cărora este urgent să li se răspundă”.

Citeşte şi: Un ministru israelian interzice deţinuţilor palestinieni să urmărească meciurile de la Cupa Mondială

”Agravarea crizei provoacă o emigraţie în masă, care ridică provocări în calea comunităţilor de primire stabilităţii regionale”, se subliniază în declaraţie.

Scrutinul – boicotat de opoziţie care a denunţat o ”şmecherie” – s-a încheiat cu o victorie a preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a obţinut 68% din voturile exprimate, iar principalul său rival Henri Falcon 21,2%.

Falcon a denunţat un scrutin lipsit de ”legitimitate” şi a cerut să se organizeze noi alegeri până la sfârşitul anului.

Tags: Henri FalconMichael RothNicolas MadurosanctiuniUniunea Europeană (UE)Venezuela
Categorii: Știrile zilei