Uniunea Europeană intervine în scandalul dintre CPI și SUA

Publicat:

Uniunea Europeană este de partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) după anunţul SUA privind adoptarea de sancţiuni inedite împotriva procuroarei instituţiei, Fatou Bensouda, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, dând asigurări că Bruxellesul a transmis Washingtonului dezacordul său, relatează AFP, potrivit agerpres.

“UE se opune ferm oricăror tentative de subminare a sistemului internaţional de justiţie penală obstrucţionând sarcina principalelor sale instituţii”, a reacţionat purtătorul de cuvânt Peter Stano, în conferinţa de presă zilnică a CE.


Citește și: Ce este Noviciok-ul, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

“Vom continua să asistăm peste tot în lume la crime împotriva umanităţii, care continuă să fie comise. Este absolut necesar să se facă justiţie la nivel internaţional (…) CPI este unul dintre actorii-cheie pentru a lupta împotriva impunităţii. Suntem alături de CPI şi nu suntem mulţumiţi de măsurile luate împotriva activităţilor sale”, a declarat el.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump şi-a pus în executare miercuri ameninţarea împotriva uneia din ţintele conservatorilor americani, impunând sancţiuni economice inedite împotriva procuroarei CPI, o instituţie cu sediul la Haga, creată în 2002 pentru a judeca cele mai mari atrocităţi comise în lume.

“Uniunea Europeană respinge în general extrateritorialitatea sancţiunilor adoptate de ţări terţe. Prin urmare, bineînţeles, nu aprobăm aceste măsuri (…) Reprezentanţa noastră la Washington a transmis deja îngrijorările noastre”, a subliniat Stano.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat marţi că i-a trecut pe lista neagră a SUA pe procuroarea Fatou Bensouda şi pe Phakiso Mochochoko, directorul diviziei de jurisdicţie, complementaritate şi cooperare a CPI.

Eventualele lor bunuri din SUA vor fi îngheţate, iar accesul la sistemul financiar american le este interzis.

Citește și: Parlamentul bulgar dă undă verde pentru schimbarea Constituţiei! Sofia s-a transformat în câmp de bătălie între protestatari şi forţele de ordine

În martie, CPI a luat decizia de a autoriza deschiderea unei anchete pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, iar ancheta dorită de procuroarea Fatou Bensouda viza în special abuzurile pe care le-ar fi comis soldaţi americani în Afganistan. Au fost de asemenea formulate acuzaţii împotriva CIA.

“Resping ferm aceste măsuri fără precedent şi inacceptabile împotriva unei organizaţii internaţionale fondate pe tratate”, a reacţionat marţi preşedintele adunării statelor care fac parte din CPI, judecătorul O-Gon Kwon.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.