Uniunea Europeană își va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an

Publicat:

Uniunea Europeană își va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și va elimina nevoia sa generală de petrol și gaze rusești “cu mult înainte de 2030”, scrie CNN, informează mediafax.

Uniunea Europeană și-a prezentat marți planurile de eliminare a dependenței sale de energia rusească.


Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

Într-un comunicat de presă, UE a declarat că intenționează să elimine dependența de gazul rusesc prin “diversificarea aprovizionării cu gaze, prin creșterea importurilor de GNL și de conducte de la furnizori din afara Rusiei, precum și prin volume mai mari de producție și importuri de biometan și de hidrogen regenerabil; și prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industria și sistemul nostru energetic, prin stimularea eficienței energetice, creșterea energiei regenerabile și a electrificării și rezolvarea blocajelor din infrastructură”.

Uniunea Europeană importă din Rusia aproximativ 40% din gazele naturale consumate. De asemenea, Rusia furnizează aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea întrerupe furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, ca represalii pentru că Scholz a blocat proiectul gazoductului Nord Stream 2.

UE a anunțat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie cu care blocul comunitar se confruntă de câteva luni, exacerbată acum de îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării, inclusiv posibile limite temporare ale prețurilor și ajutoare de stat pe termen scurt pentru companiile afectate de prețurile ridicate ale energiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: “Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a ne diversifica aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către o energie curată.”

Citește și : Partidul lui Putin cere naţionalizarea fabricilor ale căror companii au plecat din Rusia

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că UE dispune de “cantități suficiente de gaz” pentru săptămânile rămase din această iarnă, dar că “trebuie să ne refacem urgent rezervele pentru anul viitor”.

“Prin urmare, Comisia va propune ca, până la 1 octombrie, depozitele de gaze din UE să fie umplute până la cel puțin 90%”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viceprim-ministrul Popșoi condamnă ororile rușilor în Ucraina

Viceprim-ministrul Popșoi condamnă ororile rușilor în Ucraina Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe,  Mihai Popșoi, a condamnat cu fermitate atacul rusesc asupra orașelor ucrainene. Citește și: Precizăm că,...

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Președinta Sandu condamnă atacurile barbare împotriva Ucrainei

Președinta Sandu condamnă atacurile barbare împotriva Ucrainei Președinta Maia Sandu condamnă atacurile barbare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Citește și:  Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am...

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere În urma atacurilor cu zeci de rachete asupra mai multor orașe ucrainene, au murit cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.