Uniunea Europeană nu-şi doreşte escaladarea tensiunilor cu China

Publicat:

Uniunea Europeană nu caută escaladarea tensiunilor cu China, iar situaţia cu privire la acordul de investiţii, aflat în impas, este mai puţin dramatică decât se crede, a dat asigurări vineri ambasadorul UE la Beijing, Nicolas Chapuis, potrivit Reuters şi agerpres.

În martie, Uniunea Europeană a impus primele sale sancţiuni semnificative de după 1989 împotriva unor oficiali chinezi din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang.


Citeşte şi: Român ÎNJUNGHIAT mortal în Ungaria – Black News

Beijing, care respinge aceste acuzaţii, a răspuns printr-o listă neagră cu eurodeputaţi şi entităţi europene, iar progresele în privinţa unui acord major de investiţii reciproce au intrat în impas din cauza tensionării relaţiilor.

Vorbind vineri cu presa, ambasadorul Nicolas Chapuis a spus că UE nu va fi oprită din a spune ceea ce doreşte.

‘Nu căutăm escaladare, dar nimic nu va descuraja Uniunea Europeană din a spune ceea ce doreşte, oriunde doreşte’, a afirmat el.

Comisia Europeană a suspendat procesul de ratificare a acordului de investiţii cu China (CAI), admiţând că va fi dificil să obţină sprijinul Parlamentului European atât timp cât unii eurodeputaţi sunt vizaţi de sancţiuni.

Chapuis a afirmat însă că situaţia în privinţa acordului nu este atât de sumbră.

‘Situaţia este mai puţin dramatică decât oamenii par să creadă. Încă lucrăm foarte strâns cu Ministerul Comerţului’ al Chinei, a menţionat el.

Diplomatul a mai spus că nimic nu împiedică Beijingul să ratifice acordul înaintea UE şi că aşteaptă cu nerăbdare această ratificare, dar că trebuie creat ‘spaţiu politic’ pentru aprobarea sa de către Parlamentul European.

Vezi şi: Operaţiune împotriva traficanţilor din Rio terminată într-o imensă baie de sânge – VIDEO – Black News

‘Astăzi este prea devreme să spunem dacă acest spaţiu politic va fi disponibil şi suficient de mare’.

Vorbind la o recepţie a UE după comentariile lui Chapuis, viceministrul chinez de externe Qin Gang a afirmat că ambele părţi ar trebui să facă eforturi pentru implementarea cât mai curând a acordului de investiţii.

China speră că UE o poate vedea ‘în mod obiectiv şi raţional’, a subliniat Qin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasada României în R. Moldova: Uniunea Europeană oferă securitate, prosperitate și șanse egale

Ambasada României în R. Moldova: Uniunea Europeană oferă securitate, prosperitate și șanse egale Ambasada României în Republica Moldova a fost prezentă la Ukrainian Day in...

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli ‘top secret’

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli 'top secret' Aproape o treime din cheltuielile propuse de guvernul rus nu sunt publice -...

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.