X

Uniunea Europeană se oferă să medieze criza tot mai acută din Nicaragua

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini s-a adresat în scris guvernului nicaraguan, propunându-i medierea de către Uniunea Europeană a crizei politice profunde cu care se confruntă Nicaragua, a anunţat marţi UE, care a făcut apel totodată la încetarea imediată a violenţelor în ţara din America Centrală, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Nicaragua se află într-o situaţie de criză din 18 aprilie, când au izbucnit proteste antiguvernamentale ca răspuns la controversatele reforme din domeniul pensiilor. Organizaţii pentru drepturile omului au relatat că sute de persoane şi-au pierdut viaţa în represiunea care a urmat, întreprinsă de către forţe de securitate şi de grupuri paramilitare împotriva demonstranţilor.

Vezi şi: Două clădiri din India s-au prăbuşit una peste alta. Cel puţin doi oameni au murit – VIDEO

UE ”aşteaptă o încetare imediată a violenţelor, a represiunii şi a detenţiilor arbitrare, precum şi respectarea libertăţilor fundamentale”, a afirmat dna Mogherini către ministrul nicaraguan de externe, Denis Moncada, potrivit unui comunicat difuzat marţi.

Uniunea Europeană îşi exprimă totodată disponibilitatea de a ”însoţi şi sprijini” un dialog naţional având drept scop depăşirea crizei, acordând o atenţie deosebită chestiunilor referitoare la democratizare şi cele electorale.

Agenţia dpa aminteşte că un dialog mediat de Biserica Catolică din Nicaragua a fost întrerupt de mai multe ori.

Citeşte şi: Rusoaica arestată în SUA este acuzată că a acţionat ca un agent străin pentru a influenţa alegerile americane

”Doar un dialog comprehensibil privind justiţia şi democraţia vor permite o soluţie paşnică la criza din Nicaragua”, se afirmă în comunicatul UE difuzat după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe din ţările membre ale Comunităţii Statelor Latinoamericane şi Caraibiene (CELAC).

UE a oferit circa 300.000 de euro pentru ajutor medical şi transportul victimelor violenţelor, şi ia în considerare căile de a sprijini două organisme înfiinţate pentru a ancheta recentele violenţe şi pentru a monitoriza problemele privind drepturile omului.

Tags: Denis MoncadaFederica MogheriniNicaraguaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei