Uniunea Europeană, preocupată faţă de situaţia politică şi socială din Côte d’Ivoire

Publicat:

Derivă autoritară a puterii, corupţie, inegalităţi sociale flagrante – toate acestea sunt menţionate într-un raport confidenţial la care AFP a avut acces joi şi în care Uniunea Europeană îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia politică şi socială din Côte d’Ivoire înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2020, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Côte d’Ivoire afişează imaginea liniştitoare a unei stabilităţi dobândite, aduse de ratele de creştere ridicate (8% pe an, în medie, începând cu anul 2011), dar ”indicatorii sociali stagnează (rata sărăciei era 46% în 2015) şi populaţia a pus la îndoială din ce în ce mai deschis această creştere care nu pare benefică”, au scris ambasadorii UE în acest raport comun elaborat la începutul lunii iulie.


Populaţia ivoriană ”tolerează cu atât mai puţin largheţea financiară de care beneficiază cercurile puterii, o clasă de guvernare a cărei îmbogăţire în ultimii ani este uneori spectaculoasă”, se mai arată în raport.

În faţa acestor dificultăţi, autorităţile ivoriene s-au arătat ermetice la criticile interne şi externe şi par a fi dornice să nu lase să le scape niciun loc al puterii, adaugă documentul.

”Confruntarea între o putere ce restrânge treptat spaţiul de exprimare şi o contestare socială în creştere nu ar fi de bun augur pentru anul 2020”, apreciază raportul citat.

Pe plan politic, crearea unui ‘partid unificat’, aşa cum doreşte preşedintele Alassane Ouattara, ”anunţat ca soluţia la instabilitatea trecută a fost de la început înţeleasă de toţi ca o modalitate prin care coaliţia la putere îşi asigură o realegere sistematică, înlăturând orice mişcări de opoziţie de la periferia jocului politic”.

Ajutorul UE pentru Côte d’Ivoire este de 273 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă ajutoarele bilaterale, în special din partea Franţei şi a Germaniei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.