X

Uniunea Europeană regretă profund decizia lui Trump de a retrage SUA din programul nuclear cu Iranul (Mogherini)

Uniunea Europeană regretă profund decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, denumit oficial Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), a afirmat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, prezentând poziţia comună a statelor europene, potrivit agerpres.

Acordul nuclear cu Iranul, aprobat prin Rezoluţia 2231 (din 2015) al Consiliului de Securitate al ONU, este un element-cheie al arhitecturii mondiale de neproliferare nucleară şi este esenţial pentru securitatea regiunii, a afirmat şefa diplomaţiei europene într-un comunicat postat pe site-ul executivului comunitar.

Citește și : Irakul critică decizia „pripită” a lui Trump cu privire la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

“Atâta timp cât Iranul continuă să-şi respecte angajamentele în domeniul nuclear, aşa cum a făcut până acum şi a fost confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în 10 rapoarte consecutive, UE va continua să pună în aplicare pe deplin şi eficient acest acord”, se arată în comunicat.

“Ridicarea sancţiunilor este o parte esenţială a acordului. UE a subliniat în mod repetat că ridicarea sancţiunilor are un impact pozitiv asupra relaţiilor comerciale şi economice cu Iranul. Uniunea Europeană subliniază hotărârea sa de a se asigura că aceasta va continua”, se menţionează în text.

“JCPOA este punctul culminant a 12 ani de diplomaţie. Uniunea Europeană este hotărâtă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a-l păstra”, se mai arată în comunicatul UE.

Acordul semnat la Viena, la 14 iulie 2015, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri aprinse, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania. Acordul prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Citește și : Putin vrea să „caute soluţii” în Orientul Mijlociu împreună cu premierul israelian Netanyahu

Tags: Donald TrumpFederica MogheriniIranJCPOAStatele Uniteuniunea europeana
Categorii: Sinteze