Uniunea Europeană reia negocierile pentru aderarea la Convenţia Europeană de Drepturilor Omului

Publicat:

Uniunea Europeană a reluat negocierile pentru a se alătura Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care stabileşte drepturile fundamentale ale omului aplicabile în cea mai mare parte a Europei, relatează dpa, potrivit agerpres.

Cele 27 state membre ale UE fac deja parte din Convenţie, dar blocul comunitar ca atare nu, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă UE însăşi le încalcă drepturile.


Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), principala instanţă comunitară, a blocat în trecut aderarea UE la Convenţie.

Convenţia este administrată de Consiliul Europei, un organism paneuropean separat axat pe drepturile omului şi democraţie.

CJUE, într-un aviz controversat din 2014, a estimat că un acord de aderare negociat între UE şi Consiliul Europei este în contradicţie cu tratatele fondatoare ale blocului comunitar şi ar putea afecta autonomia sistemului legal al celor 27.

Noile negocieri ar urma să dureze până vineri.

“Aderarea va contribui la garantarea coerenţei şi omogenităţii între dreptul UE şi sistemul Convenţiei”, au declarat într-un comunicat comun secretarul general al CoE, Marija Pejcinovic Buric, şi vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova.

Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

“De asemenea, va face în aşa fel încât UE să fie supusă aceleiaşi supravegheri internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului ca şi cele 27 de state membre şi alte 20 de ţări din Consiliul Europei care nu sunt în UE”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Toate statele europene importante – cu excepţia Belarus şi a Kosovo, o ţară care nu este recunoscută de cinci state UE, printre care şi România – sunt membre ale Consiliului Europei şi supuse acestei Convenţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.