X

Uniunea Europeană are şansa de a face un pas decisiv în integrarea Balcanilor (Viktor Orban)

Preşedinţia bulgară a Consiliului UE se află în faţa unei provocări istorice, întrucât Uniunea Europeană are şansa de a face un pas decisiv în direcţia integrării regiunii Balcanilor, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, după o întrevedere la Sofia cu omologul său bulgar Boiko Borisov, relatează BTA.

Şeful executivului ungar a salutat ideea organizării unei conferinţe privind Balcanii în Bulgaria, în luna mai, despre care a estimat că va fi un bun prilej pentru Uniunea Europeană de a lua decizia finală asupra extinderii blocului comunitar, în special prin aderarea Serbiei şi a Muntenegrului, conform agerpres.

În opinia lui Orban, integrarea politică a Balcanilor în UE nu este suficientă, fiind necesar şi ca regiunea să fie ‘conectată’ cu UE. ”Dacă nu există căi ferate, legături feroviare de mare viteză, şosele sau autostrăzi, atunci o declaraţie politică pur şi simplu nu va conecta Balcanii de ‘organismul economic al UE’. Dar de asta avem nevoie toţi”, a explicat prim-ministrul ungar.

Citește și : Cel puţin 18 civili sirieni au pierit sub bombardamentele regimului de la Damasc

Pe de altă parte, Viktor Orban a apreciat că noua propunere a UE privind migraţia este contrară intereselor Ungariei pentru că ea se bazează tot pe relocarea obligatorie a migranţilor în blocul comunitar.

Numărul migranţilor primiţi de statele membre conform unei scheme de relocare obligatorie continuă să crească. Conform celei mai recente propuneri, Ungaria va trebui să primească 10.000 de persoane pe an, comparativ cu cele 1.000 de persoane anual din propunerea iniţială, ceea ce arată că UE a gândit acest mecanism fără a avea o limită superioară a numărului de migranţi primiţi de fiecare ţară membră – a accentuat Orban.

El a anunţat că ţara sa a pregătit propria sa propunere, care se concentrează pe protecţia frontierelor externe ale UE mai degrabă decât pe distribuirea migranţilor, esenţial fiind ca Uniunea Europeană să poată garanta protecţia graniţelor sale.

Tags: Boiko BorisovBulgariasofiaUEUngariauniunea europeanaViktor Orban
Categorii: Diaspora